Pojištění nás chrání

Zadavatel: SEO Linhart s.r.o. | 2.3.2014 | Finance, ekonomika

Uničov (Pressweb) - Lidé si často stěžují, že pojištění je pouze dobře vymyšlených obchodem, kdy pojišťovny berou peníze pouze za příslib, že finančně vypomohou v případě potřeby. Smluvně jsou pak podmínky, za kterých se vyplácí pojistné velice přesně ošetřeny, takže často od své pojišťovny nevidíte ani v případě potřeby ani korunu, protože tyto smluvní podmínky nebyly naplněny. V tomto ohledu je do jisté míry pravda, že pojišťovny se vždy snaží hledat kličky, aby musely vyplácet pojistné co nejméně. Nicméně na druhou stranu pojištění není zcela zbytečným finančním produktem, což pocítíte ve chvíli, kdy vám v krajní nouzi pojišťovna reálně peníze vyplatí.

Některé pojistky jsou ryze dobrovolné a je pouze na vás, jestli si ji uzavřete. Patří sem například pojištění majetku, zdraví, havarijní pojištění aut nebo důchodové připojištění, ovšem u tohoto druhu pojištění se snad u nás nenajde rozumná osoba, která by ho neměla uzavřeno. Na stáří se chce každý zabezpečit. Některé pojistky jsou ovšem zákonem stanovené jako povinné. Do této skupiny patří především povinné ručení.

Povinné ručení je pojištění motorového vozidla, které má za úkol chránit osoby, kterým by byly způsobeny provozem cizího vozidla škody na majetku nebo na zdraví. Proto je každý majitel motorového vozidla povinen platit tuto pojistku, aby v případě, že například způsobí havárii, mohla za něj pojišťovna poškozené osobě zaplatit škody.

U povinného ručení každý motorista logicky hledá tu nejvýhodnější nabídku, když už musí toto pojištění platit, aby měl alespoň výhodné podmínky. Výše povinného ručení je ovšem ovlivňována řadou faktorů. Především se jedná o bonusy povinného ručení, které se získávají provozem vozidla bez nehod. Po několika letech bezškodného provozování vozidla se cena pojistného posune výrazně dolů. V tomto ohledu jsou na tom hůře lidé, kteří uzavírají své první povinné ručení.

Témata: pojištění, pojištění majetku

SEO Linhart s.r.o.

Dětřichov 27
783 91 Uničov