Běhací pásy mohou nahradit při vyšetření EKG rotopedy

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 21.7.2020 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Při vyšetření tzv. zátěžového EKG se používají zejména ergometry, což jsou v podstatě upravené rotopedy, ale někteří lékaři si oblíbili běhací pásy. Zátěžové EKG volí v případě, že mají sice podezření na některou chorobu srdce, ale klidové EKG nic neukázalo.  Principem zátěžového vyšetření srdce je to, že pacient musí vyvinout fyzickou námahu, svaly a orgány potřebují větší přísun kyslíku, proto musí i srdce zvýšit výkon. Při větším výkonu se snadněji projeví nějaké změny na srdeční frekvenci. Jde zejména o arytmii, což je zrychlení či náhlé zpomalení srdeční činnosti.

Běhací pásy umožňují přinutit srdce k větší námaze

Ergometry a běhací pásy pomáhají lékařům zajistit, aby pacient vyvinul určitou fyzickou námahu. Pro někoho je příjemnější šlapat na rotopedu, jiný pacient raději běhá. Běhací pásy mají ovládací panel, který může být spojen s přístroji EKG a lze tak snadno zvyšovat jeho rychlost. Přístroje při vyšetření na zátěžové EKG zaznamenávají elektrickou aktivitu srdce, tedy křivku srdeční činnosti. Ta se mění v souvislosti se stále vyšším srdečním výkonem. Z průběhu křivky lze odhalit abnormality. Například při zúžení nebo ucpání cév se srdeční sval hůře prokrvuje a to se projeví na záznamu neboli elektrokardiogramu.

Přístroj SEIVA řídí zátěžové testy přes speciální software

A jaké funkce mají běhací pásy? Například přístroj společnosti Seiva nazvaný Trackmaster TMX428 si zátěžové texty řídí automaticky přes software SEIVA Ergolog. Umí plynule zvyšovat rychlost v rozmezí od 0,16 do 20 kilometrů v hodině. Běhací pás lze naklonit až o 25 stupňů. Zařízení má nízkou nástupní výšku, takže nastoupit na pás mohou snadno i pacienti s velkou hmotností. Na tomto běhacím pásu lze testovat pacienty s váhou až 226 kilogramů. Zařízení je vybaveno STOP lankem, které běhací pás v případě zdravotních potíží pacienta okamžitě zastaví.

Témata: běhací pásy, rotopedy, zátěžové EKG, EKG, SEIVA EKG | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.