Terapie tmou je způsob, jak poznat sám sebe

Terapie tmou
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 18.12.2023 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Lidé si často stěžují na to, že nemají „čas na sebe“, že potřebují „vypnout“ nebo si „ujasnit priority“. Možná to jsou nicneříkající slovní obraty, ale podle psychologů se za nimi skrývá podvědomá touha sebepoznání, které každý člověk potřebuje. V běžném všedním shonu však většina lidí nedokáže jen tak „vypnout“, protože je pod neustálou palbou informací. A není to možné ani v přírodě, protože člověk má po ruce vždy mobilní telefon a sluchátka a může si kdykoli pustit hudbu. Terapie tmou je jeden ze způsobů, jak se cíleně zbavit vnějších podnětů.

Terapie tmou znamená přerušit kontakt s vnějším světem

Terapie tmou je vlastně nucený pobyt ve tmě bez vlivů okolního prostředí. Lidé jej podstupují dobrovolně, za pobyt platí a přijímají podmínky s ním související. Terapie tmou probíhá většinou na klidném místě v objektu, který má moderní hygienické vybavení, účastníci pobytů dostávají jednou denně jídlo, většinou vegetariánské a mohou požádat o komunikaci s tzv. průvodcem. Nemají u sebe mobilní telefon, ani počítač či žádný jiný mediální prostředek, který by jim zprostředkoval kontakt s vnějším světem. Mají opravdu „čas na sebe“. Podle psychologů je to mimořádná příležitost věnovat se svým pocitům a myšlenkám.

Pobyt ve tmě má relaxační účinky

Terapie tmou není vědecky dostatečně prozkoumána, ale obecně se má za to, že skutečně poskytuje příležitost nahlédnout do svého nitra a utřídit si svoje představy a myšlenky. Účastníci pobytů shodně uvádějí, že zpočátku je docela nepříjemné, když ztratí kontakt s vnějším světem. Někteří měli pocit obrovské ztráty a úzkosti a byli přesvědčeni, že to nezvládnou. Zmatenost poté vystřídal povznášející pocit soustředění a lepšího vnímání sebe sama. Podle výzkumníků je pobyt ve tmě formou relaxace, která má příznivý vliv na psychiku a někdy i na zdraví. Je totiž řada chorob, kterou jsou přímo svázány s duševním stavem člověka.

Témata: terapie tmou, léčba tmou, pobyty ve tmě | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.