Falstaff z Met pod taktovkou Levina

Nová inscenace Falstaffa sklízí po premiéře v Met divácké ovace i nadšené kritiky a 14. prosince bude živě přenášena do kin
Zadavatel: Aerofilms, s.r.o. | 12.12.2013 | Kultura, hudba, divadlo

Praha (Pressweb) - Padesát let čekal Verdiho komický opus Falstaff na nové zpracování na scéně newyorské Metropolitní opery. Po premiéře, která se konala 6. prosince, se mluví o vrcholu repertoáru za celou kariéru uměleckého šéfa Petera Gelba. Barytonista Ambrogio Maestri je hotovou inkarnací Sira Johna Falstaffa. Verdi by nemohl snít ani o lepším dirigentovi, než je James Levine, konečně zpět po zdravotní pauze. Přímý přenos z Met tuto sobotu 14. prosince bude zkrátka sázkou na jistotu. O ten další, únorovou Rusalku, hlásí pokladny kin vysoce nadprůměrný zájem.

Maestriho Falstaff nemá konkurenta

Páteční premiéru Falstaffa v Metropolitní opeře předcházela velmi vysoká očekávání. Robert Carsen, jenž Falstaffa inscenoval už loni v Royal Opera House, se v nové inscenaci rozhodl Verdiho poslední operu přesadit z doby Jindřicha IV. do Anglie 50. let. Proslýchalo se, že jeho nastudování je promyšlené, dojemné a přitom k popukání komické, zkrátka úžasné. Páteční ovace v Met svědčí o tom, že nikdo nebyl zklamán. „Ohromujícímu obsazení vévodí energický italský barytonista Ambrogio Maestri, který má na tuto roli téměř vlastnická práva. Bylo to jeho 200. účinkování v roli Falstaffa. Se svou výškou 183 cm a falstaffovským zjevem je pro tento part jako stvořený. Na jevišti je jako ryba ve vodě, pohybuje se až s překvapivou lehkostí. V jeho podání je Falstaff tím nejšarmantnějším mizerou a zpívá ho mistrovsky ve velkolepém italském stylu,“ zhodnotil premiérové představení kritik New York Times Anthony Tommasini.

Slavný návrat maestra Jamese Levina

Za dirigentským pultem se objeví dlouho očekávaný James Levine, jenž se musel ze zdravotních důvodů na dva roky milované práce vzdát. Je sice stále ještě v rekonvalescenci a odkázaný na vozík, avšak Verdiho Falstaffa již za svou kariéru dirigoval 55 krát a jeho porozumění a láska k tomuto hudebnímu dílu jsou cítit z každého tónu. Metropolitní opera vybavila orchestřiště speciální zvedací plošinou, díky níž má James Levine potřebný kontakt jak s hudebním tělesem, tak s diváky, kteří jeho zjevení na scéně odměnili nekončícím aplausem. „Jsem šťastný, že jsem zpět ve společnosti skvělých kolegů v Met a že budu dirigovat tři milované opery s naším orchestrem a sborem, kterým se nikdo nevyrovná,“ komentoval Levine svůj návrat.

Brilantní komická Verdiho opera na motivy Shakespearových her Veselé paničky windsorské a Jindřich IV. se dostává v novém nastudování na repertoár Metropolitní opery 200 let od Verdiho narození a 120 let od premiéry Falstaffa na jevišti milánské La Scaly.  Verdi dokončil Falstaffa ve svých 80 letech jako svou poslední operu a je to jediná z jeho dvou komických oper, jež zůstala na jevištích dodnes.

Únorová Rusalka vyprodává kina

8. února nabídne Met poprvé v historii přenosů operu českého skladatele. O Dvořákovu Rusalku s hvězdnou Renée Fleming v hlavní roli je v našich kinech právem očekávaný zájem. „Vstupenky na Rusalku mizely od začátku předprodeje v raketovém tempu. Kdo si nechce nechat únorový přenos Rusalky ujít, anebo jím potěšit své blízké pod vánočním stromečkem, má ještě možnost koupit některé z posledních volných míst,“ uvedla Ilona Machová z hradeckého Bia Central. V Brně jsou vstupenky k dostání v kině Scala, zatímco Národní divadlo Brno má vyprodáno. K naplnění se blíží také českobudějovická Kotva a plzeňský CineStar již přidal sál, aby se dostaly vstupenky na více diváků. Jak jsou na tom diváci v Praze? Kina Aero a Světozor už mají na přímý přenos Rusalky vyprodáno. „Šance však zůstává v našem Biu Oko, kde jsme po vyprodaném prvním záznamu 16. 2. zařadili další, opět na neděli 23. 2. od 15 hodin,“ uvedl ředitel letenského kina David Beránek. V případě velkého přetlaku zájmu jsou všechna kina připravena zvážit reprízu představení, vybraná multikina pak operují s možností vyhradit další sál, tak aby zájemci nezůstali o tento výjimečný zážitek ochuzeni.

Falstaff | přímý přenos 14. 12. od 18:45

Délka představení 3 hodiny a 6 minut včetně jedné přestávky.

Dirigent: James Levine

Režie: Robert Carsen

Scénografie: Paul Steinberg

Kostýmy: Brigitte Reiffenstuel