Přístroje EKG využívají změny elektrického potenciálu na povrchu těla

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 14.7.2018 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Pro vyšetření srdeční činnosti se uplatňují přístroje EKG. Využívají změny elektrického potenciálu, který se na povrchu těla vytváří díky elektrické aktivitě srdeční tkáně. Srdeční komory a síně mají pravidelné stahy, jimiž pumpují krev do celého srdce. Jsou vyvolávány elektrickými vzruchy srdečních buněk a tyto impulsy se šíří tělními tekutinami až na povrch těla. Měření EKG neboli elektrokardiogramu, což je křivka srdeční aktivity, poprvé vyzkoušel na počátku 20. století holandský fyziolog Willem Einthoven. Dnes je měření EKG základní vyšetřovací metodou v kardiologii.

Měření EKG v klidu i při zátěži

Přístroje EKG se dělí na klidové EKG a zátěžové. Měření srdeční aktivity v klidu znamená, že lékař snímá elektrodami elektrický potenciál jednorázově například, když pacient sedí nebo leží. Při této metodě však nemusí vždy rozeznat změny v srdeční frekvenci, ty se projeví spíše při nějaké fyzické činnosti. To je zátěžové EKG. Přístroje EKG pro zátěžové měření se nazývají ergometry. Jde o rotoped nebo běžící pás napojený na přístroj, kde je možné fyzickou zátěž stupňovat. Pacient musí překonávat odpor pedálů nebo rychlost běžícího pásu a zvyšuje tak nápor na srdce. To se může projevit chorobnými změnami v elektrokardiogramu.

Pro kontinuální sledování srdeční frekvence se používají holtery EKG

Přístroje EKG vyrábí například společnost Seiva. Jsou určeny pro měření klidového EKG, zátěžového a jde také o holtery, které měří srdeční činnost kontinuálně, například 48 hodin i déle. Holter je malá krabička s přijímačem elektromagnetických vln, kterou nosí pacient při sobě. Na těle má několik svodů a záznamy se nahrávají do paměti přístroje. Špičkové přístroje EKG pro ambulance a specializované kliniky disponují pojízdným vozíkem s velkým barevným displejem a tiskárnou. Mají různé formáty záznamu a tisku srdeční křivky a také paměť až pro 500 tisíc záznamů.

 

Témata: EKG, přístroje EKG, měření EKG, SEIVA EKG | Region: Praha

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300