Co s odpadní vodou

Zadavatel: Seocentrum s.r.o. | 16.10.2013 | Stavebnictví

Praha (Pressweb) - Tuto otázku si klade nejeden majitel domu. Pokud k nim patříte i Vy, určitě jste se setkali s problémem co s odpadní a dešťovou vodou.

Většina obcí na našem území bohužel nedisponuje veřejnou kanalizací ani vodovodem.

Pro stavbu a následné bydlení, ale i rekreační účely je pitné voda nezbytností. Budete tak potřebovat vlastní studnu.

Dům je již postavený a studna má také dost vody, je na čase se zabývat problémem té odpadní. Vždyť kdo v dnešní době by navštěvoval suché WC v zahradě? V zimě to má mnohem větší háček.

Tento problém, při chybějící kanalizací, většina řeší žumpou nebo septikem.

Žumpa se dnes dá koupit i jako hotová nádrž na splašky z domácnosti, a tudíž ji netřeba jako v minulosti zabetonovat. Stačí vykopat dostatečně velkou jámu s upraveným podkladem, bez nerovností a zasypat. Díky kvalitním materiálům je zajištěna i dlouhá životnost a nepropustnost. Při koupi si však třeba přesně rozmyslet jak velkou nádrž na odpadní vodu potřebujete. Vyhnete se tak zbytečně častým vývozům jejího obsahu, a tedy ušetříte od zápachu sebe i své sousedy. Více se o žumpě dozvíte také zde.

Septik je nádrž na zachytávání odpadních vod z domácností avšak tato zajišťuje i její následné čištění. Takto vyčištěnou odpadní vodu můžete vypouštět do kanalizace nebo přímo do půdy. Z tohoto vyplývá, že septik je mnohem složitější, a tedy na vybudování náročnější zařízení. Na jeho výstavbu je třeba stavební a následně i kolaudační rozhodnutí. Potřebujete však i povolení k vypouštění odpadních vod.

Ať už se rozhodnete pro septik nebo žumpu, potřebné informace i ceny najdete na nemecke - jimky.cz.

Pokud nechcete zbytečně plýtvat pitnou vodou na zalévání zahrady můžete využít jímky na dešťovou vodu. Dnes se vyrábějí i jako okrasné nádoby a navíc při odběru vody nepotřebujete samostatné čerpadlo.

Seocentrum s.r.o.

Obrázek uživatele Seocentrum.sk