Atypické dřevěné palety doplňují škálu standardních palet

Atypické dřevěné palety
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 9.7.2022 | Služby

Praha (Pressweb) - Jestliže před 30 lety se používaly převážně jen europalety, tedy dřevěné transportní podložky o rozměrech 1200 x 800 x 144 milimetrů, dnes je nabídka palet podstatně širší. Kromě palet označených EUR nebo EPAL se v Česku používají tzv. standardní palety, u kterých česká norma stanovuje přesné rozměry, nosnost i technologii výroby. Povoluje desítku rozměrů a podle toho i nosnost. Běžná paleta o rozměrech 1200 x 800 mm má nosnost 1 500 kg, ale palety o rozměrech 2 400 x 1 600 mm mají nosnost až 2 500 kg. Existují také atypické dřevěné palety.

Atypické dřevěné palety se používají na speciální zboží

Pokud firma potřebuje pro přepravu svého zboží atypické dřevěné palety, musí si je nechat vyrobit na míru. Tyto přepravní podložky jsou určené na přepravu většinou kusového zboží, jehož rozměry jsou odlišné od rozměrů běžných palet. Některé atypické dřevěné palety mají ložnou podlahu bez mezer nebo naopak s velkými mezerami, jiné mají zpevněnou podlahu dřevotřískovou deskou, případně jsou opatřené speciálními zarážkami na uchycení přepravovaného předmětu. Kvalita těchto palet odpovídá konkrétní zakázce, není tedy vázána českými normami.

Pro palety EUR a EPAL platí přísné normy

Pro atypické dřevěné palety platí, že jsou nevratné, případně slouží pro opakovanou přepravu jen toho zboží, pro které byly vyrobeny. Například pro palety EUR a EPAL platí, že jsou vyrobeny ze smrkového nebo listnatého dřeva, jednotlivé díly musí být zhotoveny z jednoho kusu. Jsou čtyřcestné, to znamená, že vidlice vysokozdvižného vozíku je může nabírat ze všech stran. Mají ložnou a opěrnou podlahu. Dřevo nesmí být ztrouchnivělé či plesnivé, vlhkost může být maximálně 22 procent. Norma určuje, kolik suků, smolníků či trhlin je přípustných i to, že vnější plocha prken nesmí být hoblovaná.

Témata: atypické dřevěné palety, palety, dřevěné palety, atypické palety | Region: Středočeský kraj

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2