Defibrilátory zachraňují životy

Defibrilátory pro záchranu životů
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 8.11.2020 | Služby

Praha (Pressweb) - V západní Evropě je běžné, že na veřejných místech, nebo tam, kde se shromažďuje hodně lidí, jsou umístěny defibrilátory. Jsou to přístroje, které dokáží obnovit činnost srdce při jeho zástavě nebo při fibrilaci komor. Tento stav - fibrilace vzniká chaotickou činností srdečních buněk, které mají za úkol vysílat elektrické signály pro stahy a uvolnění srdečních komor a síní. Srdce při „komíhání komor“ není schopné správě čerpat krev do celého těla a fibrilace často končí smrtí. Přístroje, které elektrickým proudem dokáží obnovit činnost srdce, jsou pak jedinou záchranou.

Některé defibrilátory mohou použít i laici

Záchranka, která zasahuje u pacienta, u kterého nastala zástava srdce i kvůli defibrilaci, přijíždí dost často pozdě a postiženého už nelze zachránit. Defibrilátory umístěné například na sportovních stadionech nebo nádražích a letištích, mohou pacienta zachránit. Jsou konstruovány tak, aby je mohl použít i laik. Návod, často hlasový, je velmi jednoduchý a lze podle něho defibrilátory snadno spustit. Po přiložení na tělo přístroj sám vyhodnotí sílu elektrického náboje, který by mohl být účinný. Včasné použití přístroje k obnovení srdeční činnosti je důležité. Pokud se přístroj použije do tří minut od kolapsu srdce, je naděje přežití 75 procent.

Defibrilátory si automaticky vyhodnotí sílu elektrického výboje

A jaké defibrilátory použít? Je jich celá škála. Například nejmenší defibrilátor na světě – švýcarský přistroj Schiller FRED Easyport, který dodává společnost Seiva, vysílá výboj, který je k srdci velmi šetrný. Má jednoduché ovládání, disponuje hlasovou a textovou instruktáží v českém jazyce, automaticky vyhodnocuje srdeční činnost a k tomu přizpůsobí sílu výboje. Dalším špičkovým přístrojem Seiva je přenosný defibrilátor Philips vyráběný v USA. Váží 1,5 kilogramu, má zabudovaný tzv. dětský klíč, to znamená, že je lze použít na dětského pacienta bez výměny elektrod.

Témata: defibrilátory, Seiva, EKG, přístroje pro nemocnice, přístroje pro PL | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2