Proč mít terasu, a co je terasa?

Zadavatel: MediaUp Agency s.r.o. | 4.7.2019 | Reality, bydlení

Uspěchaná doba, náročné pracovní úkoly a vzácnější čas na odpočinek s rodinou. Proč si čas krátit ještě tím, že budeme odpočívat v ne zcela ideálním prostředí a investovat svůj čas do oprav, údržby? Kdo by nechtěl u svého rodinného nebo bytového domu krásnou terasu, která by splňovala ještě jeden faktor – nemusela se udržovat a přitom byla dlouhodobě krásná a funkční?

Terasu využíváme jako prodloužený zpevněný prostor, kde můžeme relaxovat, posedět s rodinou nebo přáteli, grilovat, hrají si na ní děti. Přičtěme nábytek, květiny a další příslušenství a z terasy je zejména na jaře, v létě a na podzim, velmi příjemné místo, kde rádi strávíme svůj volný čas. Podobně jsou na tom i takzvané zahrádky u restaurací, zvoucí davy k posezení u chladivého nápoje.

Máme-li zpevněný povrch u bazénu a skočíme si do chladivých vod bazénu, nezaneseme si přitom do vody trávu, hlínu nebo písek – také se jedná o terasu. Tato může být nezakrytá, řešená s pergolou i zastřešená. Jako terasu můžeme využít v bytovém nebo panelovém domě i balkón nebo lodžii (zastřešený/zasklený balkón apod.).

Existuje ideální materiál, pěkný a bezúdržbový?

Jak by měla vypadat ideálně terasa, z hlediska materiálu a údržby? Budeme si přát, ať terasa je stále pěkná, má přírodní vzhled, a nemusí se udržovat, natírat, spárovat, měnit poškozené části a nedělat tragédii z upadnutého kousku masa při grilování.

Tento ideál je však obvykle v kontrastu s působením UV záření, vody, vysokých teplot, mrazu, větru), které naopak na většinu materiálů působí svým zubem času. Materiál by neměl měnit barvu, svoje vlastnosti, nechceme si při běhání bosky zadřít třísku, u bazénu se na mnoha materiálech podepíše i působení chlorované nebo slané vody.

Lze vůbec najít dostupný materiál, který by toto vše spojil a splňoval co nejvíce z těchto požadavků? Jaké máme vůbec možnosti výběru materiálu terasy?

Vybíráme materiál na terasu

Pokud se rozhodneme zhotovit (nekrytou) terasu, pravděpodobně budeme uvažovat například o těchto materiálech: obyčejné dřevo, ušlechtilé dřevo (tvrdé, exotické, odolné), dřevoplast – WPC (wood plastic composite, kombinace dřeva a HDPE polymerů), jiný kompozitní materiál (vícesložkový materiál) nebo v některých případech plast, třeba recyklovaný. Někdo preferuje přírodní kámen, umělý kámen, cihly, keramické dlaždice, nebo beton jako monolitické řešení.

Cenové relace materiálů teras

Podle toho, zda jde o přírodní materiál z tuzemska, exotických lokací nebo sofistikovaný kompozitní materiál a v jaké je kvalitě, se odvíjí také jeho cena. Cenové relace teras se pohybují od několika set korun až po několik tisíc (např. i 4 000 Kč) za metr čtvereční. Do ceny započítejme také alespoň montážní materiál.

Terasa z každého materiálu pochopitelně vyžaduje také kvalitní přípravu - vyrovnání terénu, základ, drenáž i vyspádování. Ze střednědobého hlediska uvažujme i náklady na údržbu (například oleje nebo nátěry na dřevo) – pokud budou.

Dnes se podívejme na chytré řešení teras spojujícím dostupnou cenu, vlastnosti dřeva, bezúdržbovost, snadnou montáž, a hlavně velmi dlouhou trvanlivost. Jde o moderní kompozitní materiál na bázi dřeva a HDPE polymerů – s anglickou zkratkou WPC.

Původním záměrem vyvinutí WPC bylo vytvoření co nejdokonalejšího materiálu, pozbývajícího veškeré nežádoucí vlastnosti dřeva (hniloba, plísně, napadení hmyzem, třísky, změna barevnosti, sesychání, kroucení, nerovnosti, negativní vliv mrazu, vody, slunce, apod.) ale na druhé straně co nejvíce zachovávajícího vzhled dřevěného povrchu. WPC je tedy uměle vytvořené "dřevo". Za optimální poměr a nejlepší vlastnosti považujeme kombinaci 60% dřeva a 40% HDPE polymerů a stabilizace.

Příprava WPC terasy k použití obvykle znamená jen vymetení nafoukaných nečistot, případně občasném umytí vysokotlakým čističem nebo kartáčem s mýdlovou vodou. Není potřeba nátěrů oleji nebo barvami, impregnací apod. – v tomto smyslu je WPC terasa v podstatě bezúdržbová.

Materiál nebo dodávka na klíč s dobrým doporučením

Ať už se rozhodnete realizovat terasu, s WPC (podobně jako se dřevem) se můžete do díla pustit svépomocí nebo si zajistit firmu. V prvním případě to bude chtít trochu přípravy, a buď základní zkušenosti nebo kvalitní doporučení a instrukce. Jak se říká, dobrá rada je k nezaplacení – a to platí i v případě dodavatele materiálu, jakož i realizační firmy.

Máme pro Vás tip - společnost Good Work s.r.o. je importérem a prodejcem osvědčeného, zároveň však cenově velmi výhodného WPC materiálu a všech montážních doplňků. Získáte zde veškerý materiál, ale i osobní přístup, nezávazné individuální nacenění a co je důležité, také poradenství při jakékoliv formě realizace.

Nezapomeňte také na vhodně zvolený nábytek, jinak lze novou terasu zbytečně nevratně poškodit.

Good Work nasbíral již od roku 2012 zkušenosti s desítkami realizací privátních teras koncových zákazníků, teras, balkónů a lodžií v developerských projektech, s restauračními zahrádkami i řešeními v hotelových komplexech. WPC i montážní materiál je vždy skladem, doprava je jen otázkou dohody.

MediaUp Agency s.r.o.

U Pramenu 2484