Střídání zimních a letních pneu se vyplatí

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 8.7.2015 | Auto-moto, logistika

Praha (Pressweb) - Zimní a letní pneumatiky a jejich střídání je zvyk, který se u nás zakořeňuje až v posledních letech. Ještě před třiceti lety byly zimní osobní pneumatiky raritou, která se používala jen na horách a osobní letní pneumatiky se braly jako pneumatiky univerzální.

Zimní osobní pneumatiky jsou přitom oproti těm letním podstatně rozdílné jak ve směsi, tak v tvarovém provedení. Letní osobní pneumatiky jsou navrženy k optimálnímu fungování za teplot nad 10 stupňů Celsia. Tomu odpovídá tvrdost směsi, aby při běžném provozu zajistily optimální přilnavost.

Tvar jejich vzorku odpovídá nejčastějším komplikacím, které Vás mohou v běžném provozu potkat: Osobní letní pneumatiky musí zajistit rychlé odvedení vody při jízdě za deště a nezradí Vás ani pokud vjedete na rozblácenou polní cestu.

Použití letních pneumatik v zimě je vhodné jen ve velmi mírných obdobích zimy. Při nižších teplotách jsou letní osobní pneumatiky velmi tvrdé a ztrácejí přilnavost k povrchu. Stačí i mokrá vozovka a letní osobní pneumatika má rázem podstatně delší brzdnou dráhu.

Zimní osobní pneumatiky si kvůli odlišné směsi uchovají optimální konzistenci za nízkých teplot a podstatně lépe drží na silnici. Oproti letním pneumatikám mají zimní osobní pneumatiky podstatně jiný, robustnější vzorek. To je dáno potřebou odvádět z plochy dotyku nejen vodu, ale eliminovat i zmrazky a sníh.

Používat zimní osobní pneumatiky v létě je možné, ale nepohodlné a neefektivní. Při vyšších teplotách totiž zimní osobní pneumatiky změknou, na silnici si všimnete především v zatáčkách, že na silnici tak trochu „plavou“ a podstatně rychleji se na nich sjíždí vzorek. Při extrémnější zátěži se mohou zimní osobní pneumatiky i roztrhnout. Investice do dvou sad pneumatik je proto investice, která se rozhodně vyplatí.

Témata: letní osobní pneumatiky, zimní osobní pneumatiky, výměna pneumatik, přezutí pneumatik | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2