Zaměstnávání cizinců trh práce nevyléčí

Zadavatel: e.vox, spol. s r. o. | 8.2.2022 | Kariéra, vzdělávání

Praha (Pressweb) - 8. 2. 2022: Se zásadním nedostatkem lidí na trhu práce se vrací téma zaměstnávání cizinců. Rychlý průzkum personální agentury Předvýběr.CZ mezi členy panelu stálých respondentů z řad majitelů, šéfů firem a personalistů ukázal, že o tomto řešení nově uvažuje 14 % firem.

„Pro většinu dotázaných to nepředstavuje nové řešení, protože buď už cizince zaměstnávají, nebo to v jejich podnikání není vhodné,“ říká František Boudný, ředitel Předvýběru.CZ.

Nedostatek tuzemských pracovníků přitom je hlavním důvodem zaměstnávání cizinců, uvádí 57 % respondentů. „Školy produkují málo připravených lidí, ti navíc odcházejí do jiných oborů, za jednodušší prací beze směn,“ uvádí Blanka Weisskopfová, členka představenstva firmy Tesla.

Jsou levnější, ale i pracovitější

Levnější cena práce je motivem jen zhruba v desetině případů, stejný je i podíl těch, kteří vnímají cizince jako pracovitější. „Cizince zaměstnáváme v dělnických profesích, mezi jejich pozitiva patří pracovitost, nižší mzdové požadavky, ochota pracovat přesčas, negativa představuje jiná mentalita, někdy jazyková bariéra,“ potvrzuje Barbora Vinařová, personalistka společnosti Aluminco.

Podle Štěpánky Zdvořákové, personální ředitelky firmy Schindler, mezi přínosy zaměstnávání cizinců patří i jejich schopnost přinést specifické know-how a názorová pestrost týmu. Není jediná, kdo zmiňuje vyšší administrativní zátěž při nástupu zahraničního pracovníka.

Více práce pro seniorní kolegy a kratší úvazky, největší budoucnost má robotizace a digitalizace

Alternativou k zaměstnávání cizinců je dát větší šanci starším zaměstnancům anebo více umožnit zkrácené úvazky ‒ na obou řešeních se shoduje kolem pětatřiceti procent dotázaných. Téměř každý druhý šéf nebo personalista ale uvádí jako lék na současnou situaci robotizaci a digitalizaci práce.

„Přibývá firem, které si uvědomují, že řešením je větší efektivita a menší závislost na nedostatkové pracovní síle,“ uzavírá ředitel personální agentury František Boudný.

::

Předvýběr.CZ je česká personální společnost, která působí na trhu od roku 2008. Soustředí se na předvýběr vhodných kandidátů, kdy oslovuje uchazeče přes online pracovní portály, online databáze, rozsáhlou interní databázi kontaktů a sociální sítě. O kvalitní vyhledávání a relevantnost kandidátů se stará více než 50 zaměstnanců pracujících v pražské centrále a v regionálních kancelářích na Vysočině, v Brně a v Ostravě. Personální agentura je generálním partnerem klubu Předvýběr.CZ Florbal Mladá Boleslav, generálním partnerem Předvýběr.CZ Bike Maratonu Vysočina a partnerem fotbalového klubu FC Vysočina Jihlava. Podporuje činnost Nadačního fondu Toník, spolku Dobré víly a ústavu Cesta z krize.

e.vox, spol. s r. o.

Slavíkova 3
120 00 Praha 2 - Vinohrady
Kontaktní osoba: Zdeněk Fekar
mediální poradce
zdenek@evox.space
Obrázek uživatele e.vox
Poskytujeme služby v oboru marketingových komunikací, zejména poradenství v oblasti public relations. Tiskové zprávy, letáky, inzeráty, komunikace se zákazníky, video nebo prezentace na facebooku a jiných sociálních médiích? Cokoli potřebujete, neváhejte a ozvěte se.
e.vox, spol. s r. o.
Slavíkova 3