Zbraň patří do trezoru

Trezor na zbraně – nejbezpečnější způsob uchování zbraní a střeliva
Zadavatel: GIT.cz | 7.5.2014
Autor fotografie:

Držení zbraní a podmínky pro vydání zbrojního průkazu jsou vymezeny zákonem

Praha (Pressweb) - Zákon o střelných zbraních a střelivu (119/2002 Sb.) přesně stanoví, na jaké kategorie jsou střelné zbraně rozděleny, jaké jsou podmínky pro nabývání vlastnictví, držení a nošení, jaká jsou práva a povinnosti držitelů zbraní, jaké podmínky musí splnit žadatel o zbrojní průkaz, k jakému účelu a s jakým oprávněním může být zbrojní průkaz vydán a jaké sankce jsou udělovány za nedodržení těchto podmínek.

Způsob uchovávání zbraní stanoví zákon a technické požadavky určuje nařízení vlády

Stejný zákon také určuje, jakým způsobem musí být držené zbraně podle zařazení do konkrétních kategorií uschovány, uskladněny a přechovávány. V právním předpisu je specifikováno, které zbraně a střelivo a od jakého množství musí být uchovávány v uzamykatelném skříňovém či komorovém trezoru, v uzamčené místnosti nebo v samostatném objektu, která kategorie zbraní může být uchovávána „pouze“ v uzamykatelné ocelové schránce či uzamykatelné ocelové skříni. Pro všechny kategorie střelných zbraní a střeliva bez ohledu na množství však platí, že držitel zbraní je povinen je vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení.

Technické požadavky pro zabezpečení uschovaných, uložených nebo uskladněných střelných zbraní nebo střeliva a podmínky skladování specifikuje Nařízení vlády z 26. června 2002, které uvádí konkrétní parametry skříňových a komorových trezorů, uzamykatelných ocelových skříní, místností a samostatných objektů.

Trezor na zbraně – nejbezpečnější způsob uchování zbraní a střeliva

Jelikož pro držitele zbraní a střeliva povinnost vhodně je zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení ze zákona jednoznačně vyplývá, nejjednodušším řešením je pořídit si trezor na zbraně. Využít speciální trezory na zbraně je vhodné i v případech, kdy zákon výslovně pro danou kategorii zbraně či střeliva uchování v trezoru nenařizuje, protože zbraň je zbraň, a ta patří do trezoru.

Tresorag.cz - trezor na zbraně

Témata: trezor, trezory | Region: ČR