Ploty a oplocení by měly odpovídat stylu rodinného domu

Ploty a oplocení
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 7.12.2021 | Reality, bydlení

Praha (Pressweb) - Při plánování rodinného domu se dříve nebo později objeví otázka, jaký bude plot. Nežijeme v Americe, ale ve střední Evropě, takže ploty a oplocení jsou u nás samozřejmostí. Ale jaký bude? Dřevěný, kovový, zděný, případně kombinovaný? Architekti doporučují, aby plot buď odpovídal charakteru okolní zástavby, tedy, aby se s ní „netloukl“. A pak také záleží na tom, jaký bude rodinný dům. Pokud si postavíte „malý hrad“, pak nevadí, když okolo budou kameny nebo masivní cihlová zeď. Důležité je, aby i plot odpovídal architektonickému stylu domu.

Ploty a oplocení – nejjednodušší jsou z ocelového pletiva

Nejjednodušší ploty a oplocení byly dříve ze dřeva. Už naši dědečkové stavěli plaňkové ploty. Na vzhledu moc nezáleželo, v podstatě se na konstrukci upevněnou dřevěnými sloupky nabily tyče, které přibližně odpovídaly délkou. Takový plot dlouho nevydržel, ale dal se snadno opravovat. Stačilo zajít do lesa a přinést náruč nových planěk. Dnešní nejjednodušší ploty a oplocení jsou z kovového pletiva. Kovové sloupky se podél hranice pozemku zabetonují a mezi ně se natáhne a vypne kovové pletivo. Prostor mezi pletivem a zemí se může utěsnit betonovou zídkou nebo podhrabovými betonovými deskami.

U průmyslových areálů se jako ochrana uplatní žiletkové pletivo

<>Moderní ploty a oplocení využívají kombinaci materiálů. Sloupky mohou být kovové, zděné nebo z kamenů a mezi ně se upevní kovový rám, na který se připevní pletivo, dřevěná prkna nebo kovové mřížoví. Plot z uměleckých mříží je velmi atraktivní, ale také drahý. Také pletiv je velké množství. Klasické rozplétané pletivo je dnes pozinkované, nebo potažené plastem neboli poplastované. Takový výrobek velmi dlouho odolává venkovní vlhkosti a je prakticky nezničitelný. Pletiva lze nahradit pletivovými svařenými dílci. U průmyslových areálů se uplatňuje jako zábrana proti vniknutí žiletkové pletivo.

Témata: ploty a oplocení, ploty, ploty na míru, oplocení rodinného domu | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2