Trh práce čeká zhoršení ekonomiky, ale zlepšení nabídky zaměstnanců

Zadavatel: e.vox, spol. s r. o. | 5.10.2022 | Kariéra, vzdělávání

Praha (Pressweb) - 5. 10. 2022: Sedm z deseti oslovených zaměstnavatelů v příštím roce očekává zhoršení ekonomické situace. Zároveň 29 % firem počítá s tím, že nabídka lidí na trhu práce se zlepší. Vyplývá to z online průzkumu, který uskutečnila personální agentura Předvýběr.CZ mezi zaměstnavateli.

„Zaměstnavatelé předpokládají, že trh práce přirozeně zareaguje na současnou situaci. Logicky čekají, že zhoršení hospodářských podmínek jim pomůže v náboru pracovníků,“ míní František Boudný, ředitel Předvýběru.CZ.

Zhoršení ekonomiky je faktor, na kterém se zástupci firem shodují nejvíce (71 %), ve stejném průzkumu loni takový vývoj očekávalo jen 52 % respondentů. Loňský dvanáctiprocentní podíl těch, kdo předpokládali zlepšení nabídky zaměstnanců, se tak zdvojnásobil. I přesto druhým nejsilnějším očekáváním vývoje pracovního trhu je zvyšování mezd (61 %), což byl loni nejdůležitější faktor.

„Stav ekonomiky se projevuje i na pomyslném zvyšování laťky ze strany zaměstnavatelů,“ říká šéf personálky František Boudný. Zatímco loni 72 % personalistů a majitelů firem bylo ochotných dát šanci i kandidátovi, kterého by dříve vyřadili, letos je jich jenom 64 %. „Můžou si to dovolit, počet lidí hledajících jinou práci roste,“ dodává ředitel Předvýběru.CZ.

Potvrzuje to i průzkum mezi zájemci o práci: loni touto dobou jich o změně v příštím roce uvažovalo čtrnáct procent, zatímco nyní jich už je jednadvacet. Z reakcí zaměstnanců je ale znát i to, že roste počet těch, kteří oceňují stabilitu současné práce: počet těch, kteří ji nechtějí změnit, vzrostl z dvanácti na jednadvacet procent.

::

Předvýběr.CZ je česká personální společnost, která působí na trhu od roku 2008. Soustředí se na předvýběr vhodných kandidátů, kdy oslovuje uchazeče přes online pracovní portály, online databáze, rozsáhlou interní databázi kontaktů a sociální sítě. O kvalitní vyhledávání a relevantnost kandidátů se stará více než 50 zaměstnanců pracujících v pražské centrále a v regionálních kancelářích na Vysočině, v Brně a v Ostravě. Personální agentura je generálním partnerem klubu Předvýběr.CZ Florbal Mladá Boleslav, generálním partnerem Předvýběr.CZ Bike Maratonu Vysočina a partnerem fotbalového klubu FC Vysočina Jihlava. Podporuje činnost Nadačního fondu Toník, spolku Dobré víly a ústavu Cesta z krize.

e.vox, spol. s r. o.

Slavíkova 3
120 00 Praha 2 - Vinohrady
Kontaktní osoba: Zdeněk Fekar
mediální poradce
zdenek@evox.space
Obrázek uživatele e.vox
Poskytujeme služby v oboru marketingových komunikací, zejména poradenství v oblasti public relations. Tiskové zprávy, letáky, inzeráty, komunikace se zákazníky, video nebo prezentace na facebooku a jiných sociálních médiích? Cokoli potřebujete, neváhejte a ozvěte se.
e.vox, spol. s r. o.
Slavíkova 3