Sporáky na pevná paliva – chalupáři na ně nedají dopustit

Sporáky na pevná paliva
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 5.9.2022 | Reality, bydlení

Praha (Pressweb) - Víte, na co nedají chalupáři dopustit a při každé příležitosti je vychvalují? Na sporáky. Jsou to kamna, která topí, ale zároveň se na nich dá uvařit. Prostě dvě funkce v jednom. Topí se pevnými palivy, většinou dřevem, které je nejlevnější a dá se snadno sehnat i skladovat. Jejich předchůdce jsou kachlová kamna, která navíc akumulují teplo a hřejí ještě dlouho potom, co oheň přestal hořet. Na kachlových kamnech se současně vařilo, protože topeniště zakrývala železná nebo litinová deska. Součástí byla i trouba, a i dnes leckdo tvrdí, že nejlepší buchty jsou právě z kachlových kamen.

Sporáky mají i výměníky, které umožňují vytopit více místností

Moderní sporáky jsou už trochu jiné, než na kterých vařily naše babičky. Využívají technologii dvojího spalování, takže jejich účinnost je přes 85 procent. Vytápí a vaří se na nich při podstatně menší spotřebě paliva. Některé sporáky mají i výměník s vodou a mohou vytápět i několik místností, nebo v zimě slouží jako doplněk k centrálnímu vytápění. Když mají navíc dvířka ze skla, okamžitě se zvýší jejich atraktivita, protože pohled na oheň vytváří příjemnou atmosféru. Dnes je možné nejen topit dřevem, ale také dřevěnými briketami nebo peletami. Tím se topení výrazně zjednoduší.

Sporáky se uplatní i v novostavbách

V Česku v minulých desetiletích sporáky na pevná paliva nahradily plynové či elektrické, protože ceny energií byly velmi nízké. V jiných zemích, například ve Francii, Německu a Rakousku přetrvala tato topidla dodnes a pořád jsou velmi populární. Neustálý růst cen elektřiny a plynu způsobil, že názory na topení se mění. Pevná paliva se už nezatracují, našla nové uplatnění. Nejen v chalupách a na venkově, topidla, která topí a dá se na nich vařit, se objevují i v novostavbách. A vůbec nevadí, že při vaření se místnosti zároveň vytápí. I v létě je v některých oblastech hodně dnů, kdy se hodí na chvíli si přitopit.

Témata: sporáky na dřevo, sporáky na tuhá paliva, sporák s výměníkem | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2