Samonafukovací karimatky – kdo je vyzkouší, už by neměnil...

Zadavatel: Magieprirody.cz | 5.9.2014 | Obchod, e-commerce
Samonafukovací karimatky

Praha (Pressweb) - Samonafukovací karimatky se staly již před delší dobou nedílnou součástí výbavy každého turisty. Jejich předností jsou zejména výborné izolační vlastnosti v,elké pohodlí oproti klasickým pěnovým karimatkám a ve vetšině případů také dobrá sbalitelnost a hmotnost.   Karimatka tohoto typu má tři hlavní součásti.

Skládá se z neprodyšného a nepromokavého nylonového obalu.  Tento obal může mít  takzvanou ripstop a protiskluzovou úpravu pro zvýšení odolnosti a  aby karimatka neklouzala po podlážce stanu. Zároveň brání tomu abyste z její vrchní strany nezklouzávali ve spacím pytli.

Další součástí takovéhoto typu matrace je speciální pěna s tvarovou pamětí, kterou si můžete jednoduše ně představit například jako pěnu míčku na líný tenis.  Pokud tedy dojde k otevření ventilu na matraci - což je třetí součást karimatky -  dojde k nasání vzduchu do této pěny a následnému zvětšení objemu.

Pak jen výrobek dofouknete ústy na požadovanou tvrdost a ventil uzavřete.  Pokud potřebujete aby matrace měla po sbalení co nejmenší objem doporučujeme vybírat takové typy, které lze při balení přehnout podélně na polovinu a srolovat.

Takové modely můžete pak klidně vložit do spodní komory trekového batohu a nemusíte je přidělávat popruhy z vnější strany.

Karimatky o tloušťce vyšší než 5 cm se většinou přehnout podélně nedají a zabírají tak více místa na výšku. Přibližně mají sbalený rozměr asi jako klasická pěnová karimatka.

Jak je to s hmotností ? U nejslabších modelů s kvalitní vnitřní pěnou můžete dosáhnout hmotnosti například 500 až 600 gramů.  U matrací s tloušťkou, 7 cm naopak musíte počítat i s hmotností přes 2 kg.  Pravdou ale je, že takovéto modely většinou nikdo na zádech nenosí a jsou vhodné spíše pro přepravu automobilem.

Doporučené zatížení  většiny karimatek 3-5 cm vysokých  je přibližně 100 kg. Proto pokud máte vyšší hmotnost, volte raději karimatky s vyšší tloušťkou, tak aby při zatížení docházelo k minimálnímu slehnutí a kontaktu těla se zemí. Z hlediska spolehlivosti jsou doporučované zvláště modely značky Coleman nebo samonafukovací karimatky Pinguin. Také známý výrobce outdoorového vybavení Husky přichází na trh se zajímavými modely.  V nabídce český internetových obchodů najdete dostatečné množství modelů a výrobců. Pokud sháníte tuto část své cestovatelské výbavy, jako dobrý tip Vám můžeme dát internetový obchod Treskhop.cz.

Témata: karimatky, samonafukovací karimatky | Region: ČR

Obrázek uživatele Magieprirody.cz