Vraťme se k jádru věci

Zadavatel: TÜV SÜD Czech | 4.9.2014 | Průmysl, energetika

Praha (Pressweb) - TÜV SÜD Czech, světový lídr v testování a certifikaci výrobků, spustí v rámci Mezinárodního Strojírenského Veletrhu (MSV) Brno 2014 druhý ročník úspěšného projektu partnerství mezi firmami, které se výrazně hlásí ke kvalitě. Partnerství, které letos pod heslem Vraťme se k jádru věci sdružuje 28 největších firem českého průmyslu, volně navazuje na úspěšný loňský projekt Kvalita přináší ovoce.

Když se podíváme na to, čím vynikala Česká země v období od průmyslové revoluce, tak je to především výrazná industrializace a technologicky vyspělá výroba. Již dávno nejsme země sedláků, ale průmyslníků. Otázka je, co to pro naši ekonomiku do budoucna znamená, čím se budeme za pár let živit, čím budeme pro globální trh zajímaví,“ uvažuje o projektu Oleg Spružina, generální ředitel TÜV SÜD Czech, a dodává: „Je již zcela zřejmé, že to nebude levná masová výroba, ale naopak orientace na spojení chytré průmyslové výroby s výraznou kvalitou. A právě kvalita je téma, které se znovu začíná skloňovat ve všech pádech. Je to jeden z mála parametrů, ve kterém můžeme opravdu vyniknout a navázat tak na naši historickou tradici“.

Čeští průmyslníci: bez kvality se dnes na trhu nedá přežít

Do projektu Vraťme se k jádru věci se letos přihlásilo 28 největších jmen českého průmyslu. Mezi nimi najdeme společnosti ABB, ArcelorMittal Ostrava, Bosch Rexroth, Mitsubishi Electric Europe, Siemens, Škoda Machine Tool nebo Vítkovice.

Nedbalý přístup ke kvalitě se dnes u firmy v soukromém sektoru nevyskytuje. Takové firmy by v posledních sedmi letech na trhu nepřežily,“ říká k projektu Vladimír Trojáček, Quality Manager společnosti MICRO-EPSILON Czech Republic.

Michal Kurcik, obchodní manažer společnosti SoliCAD souhlasí a dodává, že k zabezpečení kvality ve firmě je třeba mít především kvalitní zaměstnance.

Při zabezpečení zakázek spolupracujeme s vybranými dodavateli. Výběr vhodného dodavatele jako stabilního partnera je bezpodmínečně nutný při zajištění požadavků zákazníka a konkurenceschopnosti organizace na trhu,“ říká Jaroslav John, vedoucí oddělení kvality společnosti WANZL, další z partnerů projektu. John také upozornil na důležitost kvality při hledání partnerů: „Své dodavatele si pečlivě vybíráme. Z denních pracovních činností zpětně analyzujeme informace, které dále využíváme při optimalizaci spolupráce s dodavateli. Při vyhledávání dodavatelů realizujeme dodavatelské audity a v několika případech jsem se setkal s velmi nedbalým přístupem k oblasti kvality. V tomto případě s takovým dodavatelem nezavedeme spolupráci“.

Pořádek ve firmě osvobozuje a uvolňuje kapacitu na inovace

Jádro věci je pro nás kvalitní produkt, který je globálně konkurenceschopný. To je základ české ekonomiky: kombinace historické průmyslové tradice s kvalitou, řádem a standardy,“ komentuje podstatu projektu Vraťme se k jádru věci generální ředitel TÜV SÜD Czech Oleg Spružina. Zároveň si myslí, že kvalitní evropské a české zboží má před sebou skvělou budoucnost. „I dnes navzdory krizi jsou akcie firem vyrábějících velmi kvalitní zboží pořád vysoce hodnocené. Proto si myslím, že stojí za to zaměřit se především na kvalitu naší práce a našich výsledků“, říká Spružina.

Pro generálního ředitele TÜV SÜD Czech, která se zaměřuje především na testování a certifikaci výrobků, je kvalita kombinace důkladné práce a schopnosti včas inovovat a přizpůsobit se tomu, co se děje na trhu. „Důkladná práce je pro mě výsledkem standardizace. Aby mohly firmy inovovat, potřebují mít doma „pořádek“: když nemají v základních procesech pořádek, celá energie jde na řízení procesů místo na inovaci. Podle mě standardizace procesů nabízí podnikatelům mentální svobodu a prostor zaměřit pozornost na to, co je důležité: inovace dle potřeb trhu“.

Pro potřeby inovace a budoucího růstu naší společnosti – obecně odvětví technického průmyslu, je nutné posílit - případně změnit - systém výuky technických oborů ve školství ČR tak, aby byl dostatek nových odborných pracovníků s požadovanou znalostí dané oblasti a s odpovědným přístupem k dodržování kvalitativních požadavků,“ souhlasí Jaroslav John ze společnosti WANZL.

Partnerstvím ke kvalitě

Projekt Vraťme se k jádru věci navazuje na úspěšný ročník 2013, který se konal pod názvem Kvalita přináší ovoce. Deklaraci kvality jako jedné ze základních hodnot firmy podpoří TÜV SÜD Czech komunikační kampaní. Tato kampaň probíhá před samotným zahájením Mezinárodního Strojírenského Veletrhu (MSV) Brno 2014, přičemž zmíněný projekt je časově vymezen pouze na dobu jeho konání. Případné partnerství se zakládá výhradně na ochotě hlásit se ke kvalitě. Ze strany partnerů projektů nejsou s projektem spojené žádné finanční náklady. „Pojďme tedy vrátit pozornost k našim společným hodnotám, k pořádku, ke kvalitě,“ shrnuje iniciativu TÜV SÜD Czech Oleg Spružina.

Kompletní seznam partnerů projektu Vraťme se k jádru věci k 15.8.2014:

1. ABB s.r.o.
  2. Adast Engineering, s.r.o.
  3. ALCOMEX Spring Works, s.r.o.
  4. ArcelorMittal Ostrava a.s.
  5. Bomar, spol. s r.o.
  6. Bosch Rexroth, spol. s r.o.
  7. BUFAB CZ s.r.o.
  8. FRONIUS Česká republika s.r.o.
  9. GUMEX, spol. s r.o.
  10. HENNLICH s.r.o.
  11. IMI International - NORGREN
  12. KALINA industries s.r.o.
  13. MCAE Systems, s.r.o.
  14. MICRO-EPSILON Czech Republic, spol. s r. o.
  15. Mitsubishi Electric Europe B.V.
  16. Národní strojírenský klastr, o.s.
  17. NEXNET, a.s.
  18. První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s.
  19. RÖHM GmbH
  20. Siemens s.r.o.
  21. Slůně-svět jazyků, s.r.o.
  22. SoliCAD, s.r.o.
  23. ŠKODA MACHINE TOOL a.s.
  24. TAJMAC-ZPS, a.s.
  25. TECNIMETAL-CZ, a.s.
  26. TOSHULIN, a.s.
  27. VÍTKOVICE, a.s.
  28. WANZL spol. s r.o.

Seznam výhod pro partnery projektu Vraťme se k jádru věci:

Do 29. září 2014 (před veletrhem)

• Informace o partnerství na webové stránce připravené pro tento projekt společností TÜV SÜD Czech (TSCZ): logo firmy, profil firmy, informace o umístění stánku v rámci MSV 2014
  • Symbol projektu na webových stránkách všech partnerů, s odkazem na webové stránky projektu
  • Tisková zpráva vydaná TSCZ, uvedení partnerů projektu
  • Články v tištěných a on-line médiích:
    • Tištěná média: E15, Hospodářské noviny, Technický týdeník, MM Spektrum, Technik, Lobby, Svět průmyslu, Trade a další
    • On-line: idnes.cz, zakazka.cz a další
  • Informace o projektu, seznam partnerů ve firemním časopisu TÜV SÜD Journal
  • Bannerová reklama odkazující na webové stránky projektu
  • Prezentace partnerství na LinkedIn
  • V případě většího zájmu partnerů, seminář před konáním veletrhu na téma „Jak čerpat více viditelnosti z přítomnosti na mezinárodních akcích.“

29. září - 3. říjen 2014 (na veletrhu)

• Možnost prezentovat svou firmu na semináři společnosti TÜV SÜD Czech konaného v rámci MSV 2014 – formou např. produktového listu
  • Event banner s logy partnerů na semináři
  • Na stánku partnerů mísa s jablky a stojánek informující o připojení se k projektu
  • Přítomnost hostesky na veletrhu, která bude upozorňovat na partnery a také rozdávat symbol projektu – jablka.
Témata: MSV Brno | Region: ČR

TÜV SÜD Czech s.r.o.