Tomáš Krsek podporuje nadané české studenty

Zadavatel: Magieprirody.cz | 4.5.2015 | Kariéra, vzdělávání

Praha (Pressweb) - Tomáš Krsek, jeden z majitelů plzeňské Škody Transportation, se společně se svou ženou Martinou rozhodl finančně podporovat nadané studenty vysokých škol. Fond nadace Martiny a Tomáše Krskových umožní každoročně deseti studentům studovat na jedné z nejprestižnějších světových univerzit.

V současné chvíli vypisuje nadace další volná stipendia

„Aktuálně máme nedostatek žadatelů, takže šance získat stipendium v maximální výši jeden milion korun je skutečně veliká,“ říká Tomáš Krsek. Přihlásit se může každý, kdo splňuje následující podmínky. Uchazeč o stipendium musí mít české občanství a nesmí mu být více než 25 let. Dále musí být přijat na magisterské studium na některé z vybraných univerzit. Student musí k žádosti přiložit ještě životopis, esej (motivace pro studium a plány do budoucna), doklady o majetkových poměrech, které mu neumožňují hradit si studium z vlastních zdrojů a informace o univerzitě, kde sice úspěšně prošel výběrovým řízením, ale neuspěl s žádostí o stipendium. Následně je student pozván na osobní pohovor, který mimo jiné zahrnuje psychologicko-inteligenční test.

V případě, že bylo stipendium uděleno, musí student během dvou let připravit pro české vysokoškoláky alespoň dvě přednášky o možnostech studovat na zahraniční univerzitě a po dobu pěti let vypracovat (vždy jednou za rok) esej na zadané téma, které mu určí nadace manželů Krskových.

Cílem nadace je umožnit studentům prestižní vzdělání

„Smyslem nadace je umožnit prestižní studium nadaným studentům, dát jim možnost svobodně si vybrat univerzitu a obor bez ohledu na jeho finanční náročnost. Věříme, že to jsou dobře investované peníze, a doufáme, že alespoň někteří studenti se po čase vrátí do Čech a své vzdělání a zkušenosti zde zúročí,“ říká ke smyslu nadace její zakladatel a mecenáš Tomáš Krsek. Na otázku zda doufá, že studenti projeví zájem o zaměstnání ve společnosti Škoda Transportation, jejíž je spoluvlastníkem, odpovídá: “Nadace je naší soukromou aktivitou, která nemá se Škodovkou nic společného. Našim cílem je umožnit studentům prestižní vzdělání ne jim diktovat budoucí uplatnění. Pokud se sami rozhodnou pro práci u nás, bránit se pochopitelně nebudeme.“

Nadace Martiny a Tomáše Krskových

Nadace Martiny a Tomáše krskových úspěšně funguje již od roku 2011 a za tu dobu umožnila 18 mladým lidem splnit si sen prestižního zahraničního vzdělání. Programem prošlo celkem 14 studentů a 4 studentky. Největší zájem měli o studium ve Velké Británii, USA a Švýcarsku. Nejčastěji volili mezi Univerzitou v Oxfordu a Cambridge či University of Columbia v New Yorku.

Obrázek uživatele Magieprirody.cz
marcol@email.cz