I letos bude kaprů dostatek

Zadavatel: Státní veterinární správa | 11.12.2013 | Potraviny, tabák

Praha (Pressweb) - V posledním prosincovém týdnu se, jako každým rokem, vydají inspektoři krajských veterinárních správ kontrolovat, jak probíhá sezónní prodej kaprů. To znamená, že budou prověřovat, zda mají prodejci doklady o původu ryb, kde byli kapři sádkováni, zda jsou prodejní místa vybavena tak, jak mají, a jak s rybami zacházejí.

Prodejci musejí 7 dní před zahájením prodeje oznámit veterinárním správám, kde bude stánek umístěn a také zda budou kapry usmrcovat a porcovat na přání zákazníků, popřípadě, zda budou prodávat ryby pouze živé. Kdo ryby usmrcuje, kuchá a porcuje, popřípadě jinak upravuje, musí mít na tomto místě také dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní desku, nože, paličku na omračování ryb a stěrky, dostatečný přívod pitné vody k omývání pultu, odvod odpadní vody do kanalizace a nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty (vnitřnosti, žábry apod.). Musí mít též zdravotní průkaz, ochranné pomůcky (omyvatelnou zástěru, gumové holínky a gumové rukavice) a samozřejmě musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Podle zkušeností z uplynulých let lze říci, že je úroveň prodeje ryb i hygiena prodeje rok od roku lepší. Závažná pochybení nezaznamenáváme.

Jen zopakujeme, že usmrcení kapra musí předcházet omráčení tupým předmětem na temeno, tj. kousek nad očima, a poté musí okamžitě následovat vykrvení přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. Že se nesmí kapr za živa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele, to je snad již zbytečné dodávat.

Je dobré též připomenout, že je lepší usmrcení kapra nechat na odbornících a nepůsobit mu zbytečný stres odnosem domů a často nešikovným usmrcováním. Případné „darování života“, vypuštěním kapra do rybníka či do řeky, je velmi diskutabilní, neboť takto „obdarovaní“ v minimálně 70 % uhynou. Vylačněný kapr většinou není s to po vypuštění přežít.

V těchto dnech se na krajských veterinárních správách dávají dohromady seznamy prodejců. Zdá se, že počet prodejních míst se nebude lišit od předchozích let. Například v Praze se očekává, že jich bude opět zhruba 250, do dnešního dne Městská veterinární správa v Praze zatím registruje necelou stovku prodejců.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Témata: kapři | Region: ČR

Státní veterinární správa

Slezská 100/7