Po teplém počasí ochlazení s výstrahou

Zadavatel: | 24.1.2014 | Počasí

Praha (Pressweb) - Za první dvě lednové dekády je odchylka teploty vzduchu od normálu +5 °C, což je hodnota velmi vysoká, ale v nedaleké minulosti bylo i tepleji. Když porovnáme průměrnou teplotu za období 1.-20.1., tak zjistíme, že jen za posledních 10 let bylo tepleji dvakrát. V roce 2005 to bylo jen o několik desetin, ale v roce 2007 až o 2 a půl stupně více. Nejnižší průměrnou teplotu za zmíněné období měl za posledních 10 let leden 2009, kdy bylo o 4 stupně chladněji než je normál.

Musíme si uvědomit, že studené zimní počasí u nás nastoupilo nejednou až ve druhé polovině zimy nebo dokonce až ke konci zimy. Vzpomeňme jen rok 2012, kdy první dvě dekády ledna měly teplotu o 4 stupně vyšší než je normál a pak přišlo tak výrazné ochlazení, že minimální teploty na území ČR poklesly ojediněle pod -35 °C. Zima vyvrcholila v první polovině února (první dekáda února měla odchylku -12 °C!) a následně přišlo výrazné oteplení a bylo "po zimě".

Letos to na výrazné ochlazení se silnými mrazy zatím nevypadá. Ochlazení, které přišlo v těchto dnech, stáhlo teploty pouze na běžné lednové hodnoty. Dnes se déšť na našem území postupně od severu mění na sněžení, následně při poklesu teploty vzduchu pod bod mrazu se bude na většině území, zejména v nočních hodinách, tvořit náledí. V důsledku toho vydal dnes ČHMÚ výstrahu na náledí. Podrobnější informace najdete na portálu ČHMÚ (www.chmi.cz).

Stanislav Racko

Témata: výstraha na náledí | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.