HALLA na Designbloku představila koncept dřevěných svítidel ARBO

Zadavatel: HALLA, a.s. | 25.11.2013 | Obchod, e-commerce

Praha (Pressweb) - Společnost HALLA působí na českém i zahraničním trhu již přes dvacet let. Za dobu svého působení však nikdy nepřestala být věrná základům své filozofie, kterou tvoří špičkové technické parametry, kvalitní zpracování detailu a neustálé hledání perfektního souznění světla a prostoru v souladu s aktuálními trendy. Letos poprvé se účastnila mezinárodní přehlídky současného designu Designblok, kde zároveň představila nový koncept dřevěných svítidel ARBO, který vznikl ve spolupráci s významným českým architektem Lukou Križkem.

HALLA vstoupila na český trh začátkem 90. let s tehdy velmi žádanými halogenovými světly. Výrobu zahájila svítidly v natáčecích kardanech uchycených na hliníkových profilech tvořících stavebnicový systém. Na tomto jednoduchém, funkčním a zároveň estetickém základě vytvořila celou řadu svých produktů.

//Výroba svítidel HALLA od samého počátku vychází z principu, že design je jen dalším nezbytným rozměrem a vychází z funkce svítidla//

Společnost se ve svých počátcích nezaměřovala sortimentem na domácnosti, ale především na dodávky svítidel pro větší architektonické projekty veřejných prostor. S novými trendy v architektuře interiérů však designová svítidla opět začínají hrát svou roli. Novou kolekcí svítidel ARBO má tak HALLA snahu rozšířit okruh potencionálních zákazníku právě opět i tímto směrem.

Koncept dřevěných svítidel, která by ctila veškeré své předchůdce, má vnášet více tepla do moderních interiérů a věrně spojovat technickou kvalitu s designem.

Na Designbloku prošla svítidla ARBO prvním testem zájmu odborné i laické veřejnosti před tím, než se společnost rozhodla zahájit jejich výrobu.

Zajímavost: Název ARBO vychází z latinského slova „arbor“ – strom

Architekt Luka Križek o konceptu dřevěných svítidel ARBO pro společnost HALLA

Co vedlo k vytvoření konceptu ARBO?

„Jako aktivní architekt jsem si položil otázku, jaký typ světla na trhu chybí a jak může ovlivnit práci mou či kolegů. Chtěli jsme vytvořit svítidlo, které se může velmi výrazným způsobem v interiéru uplatňovat a posunout tak podobu navrhovaných interiérů. Nechtěli jsme však vytvořit kusové svítidlo, které funguje v omezených typech interiéru a navíc je většinou pro běžného odběratele finančně nedostupné“.

Proč dřevo?

„Design stávajících produktů HALLA výrazným způsobem využívá materiálu aluminia. Tento technický kov limituje použití světel do určitých typů interiérů. Záměnou materiálu za přírodní dubové špalíčky rozšiřujeme uplatnění světel i do dalších typů interiéru např. kaváren, restaurací či kanceláří, škol a residenčních projektů. Často tak můžete v úrovni stropu, která se většinou architektonicky vůbec neřeší, prostor zateplit a zútulnit, jak by to například zateplila dřevěná podlaha, na kterou většinou v těchto typech projektů nezbývají finance“.

Můžete koncept ARBO blíže popsat?

„Konstrukce svítidel je z dřevěných špalíčků 30x30mm. Různým kladením a napojováním špalíčků vznikají uzavřené či otevřené sestavy nesoucí kardany s natáčecími světelnými zdroji. Používáme dřevo i ekologických světelných zdrojů s technologií LED. Použitím malých dřevěných špalíčků a různých sestav světla působí jako dětská stavebnice či dřevěný model. Tvarová rozmanitost a různé způsoby natáčení světel dodávají světlům ARBO nápaditost, hravost a určitý stupeň humoru. Rodina světel ARBO se skládá z pěti základních svítidel, které fungují jak samostatně, tak se dají vzájemně kombinovat a výrazným způsobem tak mohou ovlivnit budoucí podobu interiéru“.

Se společností HALLA, a. s. můžete zůstat ve spojení přes Facebook, Twitter či G+.

Témata: trh, design, osvětlení, HALLA | Region: Praha

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

HALLA, a.s.

Litvínovská 288/11
190 00 Praha 9
Kontaktní osoba: Zuzana Novotná
Asistentka
novotna@halla.cz
+420 724 462 000
Obrázek uživatele HALLA
Společnost HALLA, a.s. je významný český výrobce a vývozce designových svítidel technického rázu. Naše výrobky spojují špičkové technické parametry s nápaditým vzhledem a zejména díky spolupráci s designéry a architekty umožňují perfektní souznění světla a prostoru. Stále hledáme nové cesty jak... vice ›
HALLA, a.s.
Litvínovská 288/11
190 00 Praha 9
Česká republika
prodej@halla.cz
Fax: +420 283 882 417
Tel: +420 286 880 161