ČT art odvysílá poslední záznam koncertu Lou Reeda

Zadavatel: Česká televize | 14.12.2013 | Kultura, hudba, divadlo

Praha (Pressweb) - Když si v červenci při svém světovém turné Lou Reed vybral Prahu jako jediné místo, kde chce ze svého koncertu pořídit záznam, nikdo ještě netušil, že to bude také poslední záznam jeho vystoupení vůbec. Nyní jej odvysílá kulturní kanál ČT art a doprovodí jej exkluzivním dokumentem, který mapuje zpěvákovu tvorbu od roku 1965.

Čtvrtého července loňského roku odehrál Lou Reed koncert v pražském divadle Archa. Jedním z důvodů, proč si vybral naše hlavní město jako jediné, kde bylo možné z jeho koncertu pořídit záznam, byl i jeho obdiv k Václavu Havlovi, kterému koncert věnoval. Lou Reed sám Prahu a české fanoušky podle svých slov miloval.

ČT art tomuto americkému rockovému hudebníkovi, který letos v říjnu ve věku jednasedmdesáti let zemřel, věnuje v rámci bloku „Je nám ctí“ celý sobotní večer. Ten uvede jedinečným dokumentem Lou Reed!, který sleduje muzikantovu dráhu od dob jeho působení v legendární kapele The Velvet Underground přes jeho sólovou dráhu až po básnická vystoupení devadesátých let. Film obsahuje více než dvě desítky rozhovorů s přáteli i obdivovateli Lou Reeda, jako jsou David Bowie, Patti Smith, Susan Vega a další.

Koncert Lou Reed Live in Archa Prague 2012 pak ČT art odvysílá před půl desátou večer. „Když se jednalo z managementem Lou Reeda o tom, kde natočit záznam z jeho světového turné, všichni navrhovali Londýn, ale on sám řekl, že ne. Chtěl, aby se natáčelo v Praze,“ říká Pavel Stříbrný, který se na přípravě záznamu podílel jako střihač a dodává: „Podle něj byla v Praze vždy výborná atmosféra a navíc cítil jakýsi sentiment ve vztahu k Václavu Havlovi. Nakonec to bylo hezké, ale trochu náročné natáčení. V klubu bylo totiž asi čtyřicet stupňů a tak vysoká vlhkost, že nám vypadávaly kamery. Když jsem pak materiál stříhal, byl jsem nervózní, protože od managementu pana Reeda nepřicházela žádná zpětná vazba na průběžnou práci. Když byl záznam hotový, přišla mi jen zpráva ‚Lou love this edit‛. Žádný další záznam z jeho vystoupení pak už nikdy nevznikl.“

Světoznámý zpěvák, kytarista a skladatel v květnu podstoupil transplantaci jater. Kvůli zákroku musel zrušit několik koncertů a následné komplikace byly i důvodem jeho smrti.

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Témata: Lou Reed, Divadlo Archa, Česká televize | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

Česká televize

Kavčí hory
Praha 4
Kontaktní osoba: Alžběta Plívová
Tisková mluvčí ČT
alzbeta.plivova@ceskatelevize.cz
Obrázek uživatele Česká televize
Tiskový útvar České televize
Kavčí hory
Praha 4
Česká republika
pressct@ceskatelevize.cz
Fax: +420 261 218 599
Tel: +420 261 132 725, 261 133 405