Česká televize bude mít v Číně novou zpravodajku

Zadavatel: Česká televize | 12.12.2013 | Média, marketing

Praha (Pressweb) - Po sedmi letech a skoro půl tisícovce odvysílaných reportáží a živých vstupů končí v Číně jako zpravodaj České televize Tomáš Etzler. Během období stráveného v jihovýchodní Asii informoval o dění v celém regionu. Novou posilou České televize v místě se nyní stane zkušená reportérka a editorka zahraničního zpravodajství Barbora Šámalová. Poprvé Česká televize do Číny posílá také vlastního kameramana.

Tomáš Etzler přinášel divákům České televize původní zprávy nejen o dění v Číně, ale i o dalších stěžejních událostech celého regionu, například o dopadení bin Ládina, kdy byl jako jediný český novinář přímo v domě v pákistánském Abbotabádu, kde americké komando vůdce al-Káidy zabilo. Když Tomáš Etzler v ČT začínal, původně uvažoval o období čtyř let, pro úspěšnou spolupráci s Českou televizí se jeho pobyt jakožto korespondenta v Číně protáhl takřka na dvounásobek.

Do České televize jsem v roce 2007 přicházel jako zkušený zpravodajský produkční, loučím se jako korespondent, který v Číně za sedm let připravil a prezentoval skoro pět set reportáží nebo živých vstupů. Jsem za tuto příležitost a důvěru, kterou jsem v České televizi dostal, velmi vděčný. Chci poděkovat i za volnost, kterou jsem měl při výběru témat reportáží, a za naprostou editorskou svobodu při jejich zpracování. To se nevidí všude. Budu se těšit na další spolupráci,“ uvedl Tomáš Etzler.

Tým zahraničních zpravodajů České televize Tomáš Etzler posílil po mnohaleté kariéře v CNN, kde pokrýval tak zásadní zpravodajské události jako války v Iráku nebo Afghánistánu. Byl mimo jiné členem týmu, který obdržel cenu Emmy za přínos k rozvoji nových technologií ve zpravodajství.

Před sedmi lety získalo naše zpravodajství v Tomášovi špičkového reportéra, který sem přinesl nejen ojedinělé redakční přístupy, zkušenosti a výjimečné osobní nasazení, ale i do té doby neobvyklou míru technologických znalostí. Spolupráce s ním vždy byla radostí i poučením a jsem mu za ní vděčen institucionálně i osobně. Jeho zpravodajské období na Dálném Východě sice končí, ale i tak jsem přesvědčen, že naše spolupráce bude dál pokračovat stejně skvěle jako doposud,“ říká ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

Novou zpravodajkou v Číně se od 1. března stane zkušená reportérka a editorka zahraničního zpravodajství Barbora Šámalová, která pracuje v ČT od roku 1994 a dlouhá léta patří k nejvýraznějším osobnostem zahraničního zpravodajství ČT. Působila mimo jiné jako stálá zpravodajka v Moskvě a Bruselu. Za zpravodajství z války v Iráku dostala v roce 2003 jednu z nejprestižnějších cen v české žurnalistice – Cenu Ferdinanda Peroutky.

Střídání korespondentů ČT v Číně je vyvrcholením celkové obměny stálých zpravodajských postů. V jejím rámci již Česká televize vyslala na sedm svých stávajících postů nové zpravodaje, dvě nová střediska, v Tel Avivu a v Paříži, v létě 2013 dokonce zřídila. V Číně nyní posílí svůj tým i o vlastního kameramana.

Alžběta Plívová, mluvčí České televize

Témata: Česká televize, Čína, zpravodajství | Region: Svět

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

Česká televize

Kavčí hory
Praha 4
Kontaktní osoba: Alžběta Plívová
Tisková mluvčí ČT
alzbeta.plivova@ceskatelevize.cz
Obrázek uživatele Česká televize
Tiskový útvar České televize
Kavčí hory
Praha 4
Česká republika
pressct@ceskatelevize.cz
Fax: +420 261 218 599
Tel: +420 261 132 725, 261 133 405