Pánská móda – Movember

Zadavatel: Topranker.cz s.r.o. | 31.5.2018 | Obchod, e-commerce

I když by se mohlo zprvu zdát, že tato akce souvisí s pánskou módou jen pramálo, opak je realitou. Tato akce, která měla být nejprve pouze dobročinnou záležitostí, obletěla doslova celý svět a změnila tak pohled mnohých mužů na módu, ale i na život jako takový. Zároveň tak vytvořila řadu nových módních trendů.

Pánská móda – Movember aneb co to vlastně je?

Nejdříve bude důležité si vůbec vysvětlit význam slova Movember. To se skládá ze dvou anglických slov, a to moustache (knír, mužská ozdoba) a November (listopad). No a o co že to vlastně jde? Movember je charitativní akce, která má za úkol upozornit na nemoci, které postihují muže, jako jsou rakovina prostaty nebo rakovina varlat. Nejde ale jenom o ně. Kampaň se zaměřuje i na jiné problémy, mezi které patří například vlny sebevražd mužů nebo stavy deprese, vlastně jde i o celkové zdraví mužů. Movember rozšiřuje povědomí o těchto skutečnostech a snaží se získat finanční prostředky (dosud se po celém světě podařilo získat přes 20 miliard korun) na jejich řešení vskutku netradičním způsobem. Všichni muži, zapojení do této akce, si na začátku měsíce listopadu oholí svou tvář. Po zbylých třicet dnů si pak nechávají narůst mohutný knír, který je symbolem mužnosti a zároveň je viditelnou ozdobou, která jasně vyjadřuje podporu Movemberu.

Historie

I když se jedná spíše o záležitost několika posledních let, kořeny této kampaně sahají až do roku 1999, kdy se tento nápad zrodil v hlavách několika Australanů. Ti ho pak šířili dále, medializovali, až se z něj projekt celosvětového charakteru, jak jej známe dnes. V České republice byl Movember poprvé spuštěn v roce 2007 a od té doby se do něj u nás zapojili tisíce mužů.

Movember, móda a společnost

Za dobu existence akce, se z ní vyvinula společenská událost, stala se součástí módy. Možná právě i díky Movemberu se v posledních letech znovu dostalo do módy nošení knírů, ale nejen těch. Všechny plnovousy, bradky a ostatní mužské symboly se opět staly trendy a nahradily éru oholených tváří. Do „kníratého listopadu“ se každoročně zapojuje i řada známých osobností, z těch českých jsou to namátkou Karel Gott, Jiří Langmajer nebo olympijský vítěz Petr Svoboda.

Topranker.cz s.r.o.
Pod pekárnami 245/10