Babské pověry o pohlaví děťátka

Zadavatel: Magieprirody.cz | 12.4.2016 | Zdraví

Praha (Pressweb) - V dobách, kdy byla věda teprve "v plenkách" se porodní báby a jiné zkušené ženy snažili pozorováním a "zkoumáním" nastávajících maminek předpovědět pohlaví budoucího děťátka, zda radit, co dělat, aby se vám narodilo vytoužené miminko! Tak vznikly celkem povedené pověry, které se tradují až do dnešních dob.

Pobavte se s námi! Řekneme si i podle čeho v dávných dobách ženy dobře věděli, zda porodí chlapečka nebo holčičku.

Jaké to babské pověry odhalovaly tajemství kulatého bříška? Pokračujeme ve velmi zajímavé a žádané tématu dále ...

Pověra č.1: Tvar bříška a boků!

Z generace na generaci se traduje legenda, která hovoří o tom, že pohlaví děťátka v bříšku lze určit z tvaru a výšky matčina břicha. Dívky se "nosí" vysoce a boky jsou široké, kluci se "nosí" nízko, bříško je špičatějšími a boky úzké. Bohužel, není to pravda. Tvar a velikost bříška, jakož i postavení boků je závislé na fyziologické stavby těla budoucí maminky, od velikosti a polohy děťátka v bříšku a svalového tonu dělohy.

Pověra č.2: Tepová frekvence srdce plodu

Normální frekvence tlukotu dětského srdíčka je 110 - 160 úderů za minutu. Tato pověra mluví o tom, že pokud je počet úderů vyšší (kolem 140 / min.) Znamená to narození holčičky, pokud je frekvence úderů nižší, na svět přijde chlapeček. Dosud však neexistuje žádná seriózní studie, která by tuto teorii potvrdila, nebo vyvrátila. Skutečnost je taková, že počet úderů srdce děťátka se může měnit od vyšetření k vyšetření v závislosti na vývojového stadia v děloze a nesouvisí s jeho pohlavím.

Pověra č. 3: Krása matky

Mnohé maminky vlivem hormonálních změn v organismu během těhotenství výrazně zkrásní, pokožka se jim vyhladí, je více prokrvená, zlepší se celková kvalita pleti či vlasů. Podle této Babské pověry by těhulky krasavice měly porodit chlapečka, protože prý holčičky budoucí mamince půvab "odebírají". Berte to však všechno s "rezervou", protože jde naštěstí jen o babské povídačky.

Pověra č. 4: "Přenášíte?"

Pokud jste své děťátko neporodily v termínu, ale "přenášíte", pověra tvrdí, že to bude holčička. Určitě se "krášlí"! Realita je však taková, že pohlaví miminka nemá vliv na délku těhotenství, ale je také pravda, že statisticky příchod na tento svět více odkládají chlapci než dívky, a jsou tedy i více "přenášen". Asi se chtějí déle "nosit".

Pověra č. 5: Ve stresu plodech chlapců

Jistě jste se již setkali s "teorií", že když se začne rodit hodně chlapců - bude válka. Vystresovaní muži plodí mužských potomků, protože příroda se prý tak snaží nahradit ztráty. Naopak, v klidných dobách prý plodí zejména holčičky. Nuže, něco na tom bude, protože podle jisté vědecké studie bylo skutečně prokázáno, že pravděpodobnost početí chlapce se zvyšuje pokud je mladý pár před a při milování ve stresu ...!

Pověra č.6: Měsíc v úplňku a častý sex

Jiné babské teorie říkají, o tom, že pokud chcete počít holčičku, měli byste vzdát snídaně. Pokud chcete zvýšit své šance na početí miminka, měli byste se milovat, když na obloze měsíc přibývá (roste) nebo je v úplňku. Jiná zase tvrdí, že pokud se milujete často, určitě to bude holčička, pokud střídmě, podaří se chlapeček.

Trošku z historie

Možná se budete divit, ale chtít odhalit pohlaví děťátka, které nosí žena pod srdcem vůbec není přáním jen současné novodobé moderní společnosti. Snažili se o to již ve starověkém Egyptě. Už v těch časech zjistili, že ženský moč je tím správným indikátorem, který mnohé napoví. Podrobili ho tedy více pozorováním na růstu obilovin! Ano, čtete správně ...

Na mladé výhonky ječmene a pšenice nalili ranní moč těhotné ženy. Pohlaví děťátka určili následovně. Pokud z těchto dvou rostlin rychleji vyrostla pšenice, narodí se chlapeček. Pšenice byla totiž v jazyce starých Egypťanů mužského rodu. Pokud poroste rychleji ječmen, bude to holčička. Ječmen byl v egyptské gramatice ženského rodu. Takové pozorování kupodivu měli skutečně úspěch a často se po porodu ukázalo, že jim takto určeno pohlaví děťátka i opravdu vyšlo

Obrázek uživatele Magieprirody.cz