Na kolik nás přišlo založení s. r.o.? Praštěné počítačové maniaky nezruinovalo

Zadavatel: Topranker.cz s.r.o. | 29.4.2018 | Finance, ekonomika

Plánujeme založení s.r.o. Už toho máme dost, shodli jsme se s Martinem, když se blížilo dvouleté výročí našeho nástupu do počítačové firmy v nedalekém okresním městě. Práce nás bavila, jenže náš šéf byl neuvěřitelně náladový.

Přemlouvání úspěšně odoláme

Kromě toho jsme si už při nástupu říkali, že se jednoho dne, až nastane ten správný okamžik, uděláme pro sebe. Den D se kvapem blížil. Shodně jsme dali ve firmě výpověď. „Nechcete si to ještě rozmyslet?“ bombardoval nás šéf dotazy. Najednou přišel s nabídkou vyššího platu, příspěvku na penzijní pojištění a spousty dalších věcí. My jsme se ale tvářili neoblomně. Už jsme rozhodnutí. Chceme to zkusit na vlastní pěst.

Rady od známých se nám hodí

Náš plán byl založit si svoji firmu. Nejdřív jsme přemýšleli o tom, že budeme s Martinem jako fyzické osoby, OSVČ na živnostenský list a vzájemně si pomáhat. „Nedělejte to. Jako fyzická osoba ručíte celým majetkem v s.r.o. jenom do výše svého vkladu,“ radili nám známí. Měli pravdu. My jsme sice u počítačů jako doma, ale v ekonomických věcech zdaleka tak znalí nejsme. Necháváme si poradit.

Jako bonus získám kyselý obličej

„Byrokracie je drahá legrace,“ říkává Martin. Souhlasím. Vytáčí mne každá návštěva úřadu. Zřídkakdy se setkávám s ochotným úředníkem, který dokáže operativně řešit moje požadavky. Dáma za stolkem mne obdaří kyselým obličejem. „Ještě vám chybí to a to potvrzení. Musíte přijít znovu,“ vyštěkne na mne. Mohu se buď hádat, nebo sklopit uši a poslušně ťapat pro příslušná lejstra. Při zakládání naší firmy se ale chceme podobných zkušeností vyvarovat.

Zkušenosti z ciziny zní jako rajská hudba

Vzpomínám si, jak mi známá žijící v Rakousku, vyprávěla, jak to chodí u nich na úřadech. „Stačí, když potřebné dokumenty přineseš na jeden úřad, řekneš, co potřebuješ. Zbytek už oni vyřídí a výsledek ti pošlou rovnou domů,“ líčila zaníceně. Představa, že bychom s Martinem přinesli k notáři doklady, on by si je ofotil a zpátky nám poslal kompletní hotovou složku potvrzující existenci našeho nového eseročka, mi zní jako rajská hudba. Obávám se ale, že u nás máme smůlu.

Přemýšlíme, co ta legrácka stojí

V hlavě mi defiluje nekonečné martyrium. Notářský zápis o založení společnosti, osvědčení pro zápis do obchodního rejstříku, odměna za tento zápis, výpis z rejstříku trestům souhlas s umístěním sídla společnosti, výpis z katastru, ohlášení živnosti… „Co nás bude celá tahle legrace stát?,“ přemítáme vyděšeně. „Aby nás to nezruinovalo ještě dřív, než vůbec začneme podnikat,“ poznamenává trefně Martin. Naštěstí poplatky, zlevňují, jak se ostatně můžete přesvědčit zde.

Dostáváme jednu dobrou a jednu špatnou zprávu

„Mám dobrou zprávu. V minulých letech stálo založení firmy přes 11 tisíc korun, teď to zvládneme i za 3 tisíce,“ prohlašuje vesele druhý den Martin. Je vidět, že se ponořil do vod internetu. Dodá mi tím dávku optimismu. „Mám ale taky jednu špatnou zprávu. Založení podniku má podle Evropské komise trvat maximálně tři pracovní dny a stát maximálně 100 eur,“ dodává. Tak daleko zatím nejsme. Přesto svítá na lepší časy a je to vidět i tady na počtu nových firem.

Konečně jdeme na pivo

Nakonec všechno není tak zlé, jak se zdá. Asistentku notáře dělá hezká usměvavá blondýnka, se kterou otevřeně flirtujeme. Předkládáme občanky. Všechny další doklady získáváme díky CzechPointu přímo v notářské kanceláři. Čeká složení kapitálu v bance a vyřízení živnostenského oprávnění. I tady narážíme na celkem sympatické úředníky. Honem zpátky k notáři a čeká nás zápis do obchodního rejstříku. Jakmile je hotovo, jdeme na pivo. Pořádná oslava je na místě, ne?

Topranker.cz s.r.o.
Pod pekárnami 245/10