Nejrychlejší způsob na zápis do obchodního rejstříku

Zadavatel: Office Time | 30.10.2018 | Finance, ekonomika

Praha (Pressweb) - Ať už chcete podnikat v České republice v jakémkoliv oboru, ať už je váš podnikatelský záměr jakýkoliv, ať už chcete podnikat pod hlavičkou s.r.o., a.s. nebo třeba v.o.s., vaše firma musí být zapsaná do obchodního rejstříku.

Jedná se o veřejný seznam legislativou stanovených informací o firmách a podnikatelích, kde najdete všechny firmy podnikající na území České republiky. V obchodním rejstříku dokonce najdete třeba i družstva, některé samostatné podnikatele a pobočky zahraničních společností.

Jak probíhá zápis do obchodního rejstříku? Jak jej zvládnout co nejrychleji a co nejjednodušeji? Na to se podíváme právě zde.

Nejprve musí být daná společnost založená

Aby mohla být společnost zapsána do obchodního rejstříku, musí být nejprve založená. Tomu předchází sepsání a potvrzení zakladatelských listin u notáře a splacení určité výše vkladů. Konkrétní podmínky jsou stanoveny pro každý typ obchodní společnosti zvlášť v zákoně o obchodních společnostech.

Až po založení může dojít k zápisu do OR

Teprve po založení společnosti může dojít k formálnímu zápisu do obchodního rejstříku, a tedy i ke vzniku společnosti.

Do obchodního rejstříku je každá firma zapsána na základě předložení Návrhu na zápis do obchodního rejstříku. Ten si ale nesepíšete jen tak doma na koleni. Návrh na zápis do obchodního rejstříku musí být podán na konkrétním formuláři, který najdete v elektronické podobě na stránkách Ministerstva spravedlnosti. Má jasně definovanou podobu. S žádnou jinou listinou k zápisu do OR nemůže dojít.

Kde se podává návrh na zápis do OR?

Formulář máte vyplněný a nyní byste jej rádi odevzdali? Kde k tomu vlastně dochází? Návrh na zápis do obchodního rejstříku můžete odevzdat pouze na jednom jediném místě, a to u tzv. rejstříkového soudu, tedy u krajského soudu v jehož obvodu máte místo podnikání.

Pokud tedy podnikáte v Ostravě, podáte návrh u Krajského soudu v Ostravě. Pokud podnikáte v Brně, podáte návrh u Krajského soudu v Brně. To, kde návrh na zápis do OR podáte, si jednoduše zjistíte na internetu.

Jak se podává návrh na zápis do OR?

A jak vlastně se daný návrh podává? Je potřeba něco přiložit? Zaprvé si rozhodně nezapomeňte vyplněný formulář. Ten můžete odevzdat buď elektronicky, pokud máte zaručený elektronický podpis, nebo ve fyzické podobě.

Dále si s sebou nezapomeňte vzít i nějakou hotovost, neboť zápis do OR stojí 6 000 Kč. Samozřejmostí je nutnost doložit potvrzení o založení dané společnosti, výši splacených vkladů a případně dalších dokumentů, které s vašim podnikáním úzce souvisí. Pokud si nebudete jistí, můžete nahlédnout do zákona o obchodních společnostech, kde se vše dozvíte.

Jakmile je tedy vaše společnost zapsána do obchodního rejstříku, oficiálně existuje.

Office Time

Revoluční 762/13
Obrázek uživatele Office Time
Přemýšlíte o tom, že změníte sídlo firmy, aby vaše podnikání dostala nový impuls?Je to dobrý nápad, protože dobrá adresa zvýší vaši konkurenceschopnost, zvýší vaše šance na lukrativní obchody. Pokud získáte například prestižní sídlo firmy Praha, budete potřebovat také virtuální... vice ›