Trasování inženýrských sítí pro stavební činnost

Trasování inženýrských sítí
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 29.8.2016

Praha (Pressweb) - Že silničáři překopnou elektrický kabel nebo plynové potrubí? I to se někdy stává, pokud stavbaři zanedbají trasování inženýrských sítí. Bez této činnosti si nelze představit většinu stavebních prací spojených s výkopy. Překopnout kabel či poškodit vedení energií je vážná věc a investora přijde na velké peníze. Energetické společnosti či vodárny si napočítají nejen faktickou škodu, ale i ztrátu zisku za období, kdy nemohly energii dodávat. Trasování inženýrských sítí je přitom spolehlivý způsob, jak přesně určit trasu nejrůznějších kovových i nekovových vedení a vyvarovat se jejich poškození.

Pro trasování slouží lokátory s různými funkcemi

Trasování znamená, že technici přesně určí trasu podzemního vedení, které se poté vyznačí na povrchu a stavbařům určuje, kde si mají dát pozor. Na trasování inženýrských sítí se používají lokátory, které pracují obvykle na principu vysílání a přijímání elektrického signálu určité frekvence. Lokátory pak analyzují odražený signál a dokáží určit, o jaké podzemní vedení jde a další jeho charakteristiky. V praxi to vypadá tak, že technik se pohybuje terénem s lokátorem, kterým pohybuje ze strany na stranu a podle síly signálu, jenž se zobrazuje na displeji a je doprovázen zvukovou signalizací, dokáže přesně určit směr trasy vedení.

Lokátory hledají i „poklady“ v podzemí

Špičkové přístroje pro trasování dokáží měřit hloubku uložení vedení, mají zabudován kompas, lze je propojit s GPS, rozliší kabel ve svazku a najdou i poruchy na kabelech. Přístroje pro trasování inženýrských sítí umožnily další rozvoj zařízení, které rádi využívají i amatéři. Jsou to lokátory, které hledají v terénu ukryté věci, jež mají pro nálezce velkou hodnotu. Škálu lokátorů pro trasování či hledání „pokladů“ dodává společnosti Radeton britská firma Radiodetection, které se zaměřuje na co nejmenší váhu přístroje a snadné ovládání.  Důležitou roli hraje komfort při ovládání, zejména přehledný displej.

Témata: trasování, trasování inženýrských sítí, lokátory, detektory

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2