Průmyslové PC se uplatňuje i v tiskařském průmyslu

Zadavatel: Topranker.cz s.r.o. | 29.4.2018 | Telekomunikace, IT

V obrovské hale je slyšet dunění ofsetového tiskové stroje, jehož skládací aparát chrlí jeden výtisk novin za druhým ‒srdcem tohoto mohutného kolosu je samozřejmě průmyslové pc. Doby, kdy se tisklo ručně na lisu, jsou dávno pryč. Dnes je nutné pořídit statisíce výtisků najednou, což se samozřejmě bez počítačového řízení neobejde. K dispozici jsou dnes už opravdu mimořádně výkonné počítače, které zvládají astronomické počty operací za sekundu v řádech více než dvacetimístných čísel.

Průmyslové PC se řídí z jednoho centrálního pultu

Co všechno je nutné řídit na tiskových strojích pomocí počítačů? Úplně všechno. Osádka, která ovládá stroj, má k dispozici velký řídící pult. Pod jeho plastovými kryty se skrývá výkonné pc. Samozřejmě nechybí barevná obrazovka. Tady obsluha sleduje všechny výrobní parametry, může přepínat mezi jednotlivými výrobními fázemi od odvíjení papíru, vtahování papíru do stroje, přes jednotlivé tiskové jednotky až po finální skládací jednotku. Jakmile nastane problém, třeba když se přetrhne papír, okamžitě se objeví v centrálním pc hlášení o poruše.

Data neustále putují do srdce stroje

Díky senzorům umístěným v různých fázích výroby, tedy na různých místech tiskového stroje, sem do počítače neustále putují aktuální naměřené hodnoty sledující kvalitu tisku, které se porovnávají se standardem. Jestliže dojde k nějakým, byť malým odchylkám, přenastavením hodnot v pc je možné okamžitě provést opravu. Představte si situaci, že z tiskového stroje vyjíždí pás potištěného papíru, na kterém je modelka. Nemá ale přirozenou barvu kůže, je příliš červená. Znamená to, že nastavení barevníků tiskového stroje je chybné. Naštěstí systém sledování kvality naměřené hodnoty hned posílá do průmyslového pc. Proces vyhodnocování právě začíná…

Cesta, jak zabránit ztrátám

Počítač zjistí, že výsledky jsou špatné a je třeba snížit odběr barvy. Stačí jednoduchý zásah a z počítače putuje pokyn přímo do barevníku. Díky centrálnímu řízení tiskaři docílí obrovských ekonomických úspor. Pokud by nebyla pomocí pc automaticky sledována a vyhodnocována kvalita, ze stroje by vyjelo obrovské množství zkažených tisků, než by si někdo z obsluhy všiml, že tvář a tělo modelky jsou příliš červené. Další minuty by trvalo, než by se technik vyšplhal nahoru na barevník stroje a ručně provedl jeho seřízení. Výsledek by znamenal velké ztráty. Nejde totiž jenom o zkažený papír, ale také o čas práce stroje. Zastavení stroje, byť jen na několik minut, stojí deseti nebo dokonce statisíce korun.

Vyhodnocení poruchy je hračka

Problémy mohou nastat třeba také ve skládací jednotce stroje, kde dochází k rozřezávání pásu papíru a skládání na jednotlivé výtisky. Zde může nastat problém třeba v tom, že se papír zmuchlá při řezání. Naštěstí diagnostika stroje a následně integrovaný systém hlášení o stavu umí velice rychle najít, kde porucha vznikla a vyhodnotit ji. To by ovšem nebylo možné bez výkonného pc, do jehož procesoru informace proudí. Významně to zkracuje i čas na nutné opravy, protože dříve trvalo spoustu času, než vůbec byla závada nalezena.

Výroba se zkvalitní a zlevní

Právě řízení tiskových strojů pomocí průmyslových pc nejenom zrychluje celý proces výroby tiskovin, ale zároveň ho také zkvalitňuje a zlevňuje. Odpadá také obrovské množství lidské práce. Zároveň je díky počítačovému řízení možné stroj přednastavit, zaznamenat celý průběh výroby včetně chyb, ke kterým došlo. To znamená i zkušenosti pro příště a velkou úsporu času. Ostatně výpočetní technika se do průmyslu nejenom toho tiskařského zapojuje opravdu intenzivně a skutečně výkonné počítače už má spousta zemí.

Témata: Průmyslové PC

Topranker.cz s.r.o.