Detektory plynů – ochrana zdraví i majetku

Detektory plynů
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 29.2.2016 | Průmysl, energetika

Praha (Pressweb) - Zemní plyn nám přináší užitek – topíme s ním a vaříme, ale pokud dojde k nehodě a plyn volně uniká, představuje značné nebezpečí. Zemní plyn na rozdíl od někdejšího svítiplynu vytváří se vzduchem třaskavou směs a vybuchuje. Při explozi může způsobit vážná zranění a zničit majetek. Proto je důležité sledovat úniky plynu. K tomu slouží detektory plynu, které velmi přesně lokalizují úniky plynu a měří také jeho koncentraci. Detektory plynů využívají plynárenští technici, revizní technici, opraváři i pracovníci velkých distribučních podniků.

Oblíbené jsou ruční detektory plynu

Detektory plynu rozlišujeme na ruční a speciální. Nejvíce rozšířené jsou ruční detektory plynů, které jsou praktické a reagují velmi rychle. Ty nejjednodušší měří koncentraci od jednoho objemového procenta, naměřené hodnoty ukládají do paměti přístroje, data lze stahovat a ukládat na PC. Špičkové detektory plynů navíc rozlišují mezi zemním plynem, bahenním plynem, oxidem uhelnatým i uhličitým, detekují i sirovodík. Jsou určeny zejména pro inspekci potrubních i podzemních plynovodů.

Speciální přístroje dokáží zobrazit na displeji plynový mrak

Plynárenští technici vyžadují, aby detektory plynů měly rychlou odezvu na unikající plyn a aby zaznamenaly i velmi nízké koncentrace. To splňují přístroje značky Esders, jejichž výhradním distributorem v České republice je společnost Radeton. Speciálními přístroji pro měření úniků plynů jsou kamery, které lokalizují unikající plyn na dálku. Například systém GasCam, ke kterému je nutné připojit počítač, odhalí únik plynu na vzdálenost 200 metrů.

Témata: detektory plynu, detektory, detektor, lokátory | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.