Jaké vybrat přístroje EKG?

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 27.8.2017 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Ordinace praktického lékaře nebo specializovaná klinika? Pokud si chcete vybrat vhodný přístroj na měření EKG, je nutné vzít v úvahu, jak často s ním budete pracovat, jaké máte prostory a zda potřebujete kvalitní tisk nebo stačí vše nahrát jen do počítače. Provádíte zátěžové testy na ergometrech, nebo potřebujete sledovat pacienta několik dní? Ačkoli jsou přístroje různé velikosti a vybavení, funkce je stejná – měření aktivity srdce. Jde o to získat křivku srdeční činnosti a zjistit, zda nevybočuje z normálu. Elektrokardiograf dokáže zjistit drobné srdeční poruchy i vážnou srdeční nemoc.

Klidové EKG je základní vyšetření srdce

Základní měření srdce je klidové EKG. Jde o jednoduchý lékařský výkon, který zabere cca pět minut a pro pacienta nepředstavuje žádné zatížení. Lékař k němu přistupuje z více důvodů. Buď jde o preventivní vyšetření v rámci pravidelné prohlídky, dále je součástí kompletního vyšetření pacienta před operací, provádí se během těhotenství, při bolestech na hrudi, při vysokém tlaku, nebo při potížích s dechem a vážných úrazech. Jednorázové měření srdeční činnosti nemusí vždy odhalit nějaké změny či anomálie. Pokud má lékař stále podezření na změny srdeční činnosti, přistoupí k dlouhodobějšímu měření.

Vady srdce lépe odhalí zátěžové EKG

Místo klidového EKG zvolí lékař zátěžové EKG. Pacient šlape na bicyklovém ergometru nebo běží na běžícím pásu. Během této aktivity se měří činnost srdce a současně se zjišťuje krevní tlak. Lékař podle svých zkušeností může zátěž zvyšovat. Lékař současně posuzuje další projevy pacienta – dýchání, případnou bolest na hrudi, fyzickou odolnost. Toto vyšetření je zaměřeno na zjištění ischemické choroby srdeční. Další vady srdeční činnosti lze zjistit dlouhodobějším sledováním pacientovy srdeční aktivity. Používá se k tomu přístroj zvaný holter. Pacient ho má připevněný na těle a přístroj monitoruje srdce při běžné aktivitě pacienta i několik dní.

Témata: EKG, Klidové EKG, holter TK, měřit EKG | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.