Sítě do betonu kari zvyšují jeho odolnost vůči tahu

Sítě do betonu kari
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 27.5.2020 | Průmysl, energetika

Praha (Pressweb) - Při betonování velkých ploch je nebezpečí, že prostý beton popraská, proto se do betonové směsi dávají kari sítě. Výsledný železobeton je nejen pevný a odolný vůči tlaku, ale také lépe vzdoruje tažný silám. Spojení betonu s ocelí je už známo více než sto let. Jde o spojení fyzikálních vlastností betonu a ocele, tedy spojení odolnosti na tlak a tah. Beton má vynikající odolnost na tlak, ale podstatně hůře odolává tažným silám. Ocel má právě opačné vlastnosti. Tažné síly, které by jinak beton roztrhly, se přenášejí na ocel, která jim odolává.

Sítě do betonu kari mají různou tloušťku drátů a také různě velká oka

Sítě do betonu kari jsou z ocelových drátů různého průměru, které jsou svařeny do sítí s různě velkými oky. Například společnost Technimat Teplice, která má pobočky v Praze, Karlových Varech, Ústí nad Labem a Plzni, má sítě do betonu kari s průměrem drátu od 4 do 10 milimetrů a rozměrech 6 x 2,4 m, 6 x 2,3 m, 6 x 2,15 m, 3 x 2 m, 5 x 2,5 m. Rozměry kari sítě a tloušťka drátu se volí podle toho, jak velká je betonové deska a jaké jsou požadavky na její odolnost. Například nejkvalitnější sítě do betonu mají nejsilnější dráty s minimální roztečí.

Mírně zkorodovaná betonářská ocel není na závadu

Sítě do betonu kari patří mezi betonářský sortiment. Ten zahrnuje různě silné tyče s tzv. žebírkováním, což jsou vroubky na povrchu ocele. Toto vroubkování - žebírkování má za cíl vytvořit co nejtěsnější spojení mezi betonem a ocelí. Na závadu ani není, když je ocel mírně zkorodovaná, protože se vytváří ještě větší povrch pro spojení betonu a ocele. Betonářským tyčím se lidově říká roxory a často se využívají ještě k jiným účelům. Ocelové tyče do betonu se svařují a vytvářejí se konstrukce, do kterých se poté lije čerstvá betonová směs. Stříhat, svářet a dále upravovat se dají tak kari sítě.

Témata: kari sítě, sítě do betonu kari, sítě do betonu, hutní materiál, sítě | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2