Nabídka školení řidičů z povolání

Zadavatel: Wobsah s.r.o. | 26.4.2014 | Auto-moto, logistika

Praha (Pressweb) - Tak jako řada jiných oborů i doprava se neustále vyvíjí. Je potřeba se seznamovat s novou legislativou i novými systémy v řízení motorových vozidel. Nejen na kteréhokoliv řidiče, ale zejména na ty profesionální, jsou čím dál více kladeny větší nároky. A to jak se strany zaměstnavatelů, tak kontrolních orgánů.

Povinnost zaměstnavatele vůči zaměstnanci - řidiči

Pokud je součástí výkonu práce zaměstnance řízení motorového vozidla, vznikají mu podle zákoníku práce č. 262/2006 Sb. určité povinnosti. Zákoník práce ukládá povinnost zaměstnavateli, který musí pro své zaměstnance obstarat školení o právních a ostatních předpisech k tomu, aby byla při výkonu práce zajištěna bezpečnost a ochrana zdraví. Každý řidič, který vozidlo při práci používá a není pochyb o tom, že totéž platí hlavně pro profesionální řidiče, musí absolvovat pravidelná školení řidičů.

Pravidelné profesní školení

Možnost vyškolit zaměstnance v tomto směru nabízí specializované firmy. Existují speciální školící střediska, kupříkladu to, které provozuje Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA, jež v 7 městech napříč Českou republikou poskytuje školení pro řidiče. Pravidelné profesní školení řidičů pro firmy může být cíleně zaměřeno jednak na potřeby firmy, tak konkrétních řidičů. Obsahem takového profesního školení řidičů jsou pravidla silničního provozu, rovněž teorie řízení a zásad bezpečné jízdy. Nechybí důležitá zdravotnická příprava i ochrana životního prostředí před škodlivými důsledky provozu vozidel. Řidiči jsou rovněž seznámeni s ovládáním a údržbou vozidla. Kromě tohoto jsou obeznámeni s mnoha dalšími předpisy a pravidly.

Přeprava nebezpečných věcí

Řidiči z povolání, jež přepravují nebezpečné věci, musí podle dohody ADR (Evropská dohoda o silniční přepravě nebezpečných věcí) absolvovat další školení. Konkrétně dohoda předepisuje tři základní a povinná ADR školení, která platí pro:

• všechny řidiče, kromě těch, kteří převážejí pouze podlimitní množství nebezpečných věcí. Školení ADR je nutné pro získání průkazu ADR. Bez něj nemůže řidič tuto práci vykonávat.

• všechny podniky, jež se přepravou nebezpečných věcí zabývají, stejně tak jejich balením, nakládkou, plněním či vykládkou.

• ostatní osoby, které se na přepravě nebezpečných věcí podílejí. To v praxi znamená proškolení nejen řidičů, ale i ostatních osob přicházejících do styku s nebezpečnými věcmi. Jedná se zpravidla o závozníky, skladníky či řidiče převážející podlimitní množství nebezpečných věcí apod.

ADR školení pro řidiče

Jak už bylo zmíněno, řidiči, kteří přepravují nebezpečné věci, musí mít platné osvědčení o absolvování školení a složení zkoušky. Nabídka školení ADR je poměrně široká a cena začíná na 3 500 Kč. Řidič získá kvalitní vzdělání po teoretické i praktické stránce. I samotný dopravce by však poté měl k přepravě nebezpečných věcí přistupovat zodpovědně. Noví řidiči by měli být nasazováni nejprve spolu se zkušenými kolegy a je třeba je upozornit na specifika přepravy látek v cisternách.

Hlavním cílem školení řidičů je zabránit zbytečným zraněním a škodám, jež mohou při provozu na komunikacích vzniknout. Dalším cílem školení je rovněž napomoci ke zlepšení dopravy.

Témata: školení ADR, ADR školení, ADR pro řidiče, školení ADR pro řidiče, školení řidičů, profesní školení řidičů, pravidelné školení řidičů | Region: ČR