Automatické defibrilátory může ovládat i laik

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 26.3.2018 | Zdraví

Praha (Pressweb) -.Jestliže před pár lety mohl se zařízením na obnovu srdeční činnosti pracovat jenom lékař, dnešní defibrilátory jsou tak automatizované, že jejich obsluhu zvládne prakticky i laik. Samozřejmě, že je nutné, aby znal základy první pomoci a o funkci přístroje něco věděl. Ale návody, jak připevnit přístroj a spustit ho, jsou velmi názorné. Přenosné defibrilátory lze úspěšně použít ve sportovních halách, na letištích, ve školách, plaveckých bazénech i velkých nákupních centrech. Díky snadnému přístupu k těmto přístrojům je šance zachránit život při náhlé zástavě nebo arytmii ještě před příjezdem rychlé záchranné služby.

Defibrilátory – pomůcka k záchraně života

Defibrilátory se používají při zástavě srdce a při zjištěné fibrilaci komor, která k ní vede. Jde o stav, kdy srdce dostává chybné podněty a srdeční komory se stahují chaoticky, krev proudí do těla nepravidelně a nedostatečně a neřešení této situace vede k úmrtí. Příčinou kolapsu srdeční činnosti je v drtivé většině případů ischemická choroba srdeční, ale zástava může nastat i po úraze elektrickým proudem. Defibrilátory pomocí elektrického výboje přeruší chaotickou činnost srdečních vláken a obnoví normální srdeční rytmus.

Defibrilátor s výbojem, který je k srdci šetrnější

Defibrilátory jsou buď manuální, které může ovládat jen školený personál, nebo automatické. Ty jsou určeny školeným záchranářům nebo úplným laiků. Například defibrilátor Schiller FRED Easy z produkce firmy Seiva je přenosný a určený pro akutní použití v terénních podmínkách. Má jednoduchou a bezpečnou obsluhu, uživatele instruuje hlasem a textem v českém jazyce. Má patentovaný elektrický výboj, který je šetrnější k srdečnímu svalu, přesto si zachovává účinnost defibrilace. Přístroj zobrazuje EKG křivku na svém displeji.

Témata: defibrilátory, defibrilátor, EKG | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.