Přepravní palety usnadňují přepravu zboží po celém světě

Přepravní palety
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 24.9.2021 | Auto-moto, logistika

Praha (Pressweb) - Co nejvíce usnadňuje dopravu zboží prakticky po celém světě? Jsou to lepší a rychlejší kamiony, lepší silnice, více dálnic, rychlejší železnice nebo stále modernější elektronika? Ano, lepší technika i silnice pomáhají, ale na druhou stranu roste doprava a tím se silnice zahlcují. Zásadní usnadnění přepravy přinesl až paletový systém. Přepravní palety jsou poměrně jednoduchá věc, bez elektroniky, nenáročné na výrobu, přesto znamenaly v dopravě úplnou revoluci. Nejen, že jde o šikovnou přepravní podložku, která unese velký náklad, ale zejména tím, že se může využívat opakovaně a mezi firmami koluje.

Přepravní palety byly původně určené jen pro železnici

>Přepravní palety jsou fenomén. Ovládly veškerou dopravu v Evropě a tlačí se také do zámoří. Lodní kontejnery by už dávno byly plné zboží na paletách, ale většímu rozvoji brání jen rozdíl metrické a anglosaské měrné soustavy. Rozměry přepravní palety neumožňují plně využít ložnou plochu lodního kontejneru na rozdíl od kamionů a železničních vagonů. Rozměry palet byly v 60. letech minulého století „ušity“ na míru železničním vagonům a odtud se jejich využití rozšířilo i na kamionovou dopravu. Mezinárodní železniční unie (UIC) stanovila normu, která určuje nejen přesné rozměry palet, ale i celý technologický postup výroby.

Kromě europalet se využívají i jednorázové přepravní podložky

Přepravní palety byly původně jen ty, které odpovídaly normám UIC. Protože obsahovaly značku EUR, vžil se pro ně název europalety. Mají rozměry 1200 x 800, jsou čtyřcestné, tedy dají se nabírat vidlemi vysokozdvižného vozíku ze všech stran, jsou z listnatého i smrkového dřeva, dřevo na jejich výrobu nesmí mít vlhkost vyšší než 22 procent. Nosnost palet při rovnoměrném a celistvém rozložení břemene je maximálně 2 000 kilogramů a takto zatížené palety mohou být jen tři na sobě. Kromě europalet se v současné době vyrábějí ještě více druhů, z nichž se část dá využít opakovaně, ale většina je jen na jednorázové použití.

Témata: přepravní palety, palety pro přepravu, dřevěné palety, výroba palet | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2