Kari sítě pro betonování desek a stěn

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 25.9.2017 | Průmysl, energetika

Praha (Pressweb) - Železobeton, aby byl skutečně pevný a měl vlastnosti, které vyžadujeme, musí mít odpovídající poměr betonu a železa. Při vytváření železobetonových desek a stěn se uplatňují kari sítě. Jde o železné dráty různých průměrů svařené do sítí s určitou roztečí. Říká se jim také armatura. Právě průměr drátu a rozteč hrají důležitou roli ve výsledné pevnosti betonu. Konkrétní parametry sítí urči projektant nebo statik na základě sil, které budou působit na betonovou plochu. Svařené dráty určené jako betonová výztuž mají podle svého obvodu drobné výstupky tzv. žebírkování. Slouží k pevnějšímu propojení s betonem.

Kari sítě se musí překrývat

Při pokládání kari sítě neboli armování je třeba dodržovat určité zásady. Při betonování podlah se kari sítě dávají vždy do spodní poloviny průřezu. Armování se však nesmí dávat přímo na podklad, ale vždy nad určitou vrstvu betonu. Pokud se betonuje velká plocha, pod betonovou výztuž se dávají podložky, aby nebyla přímo na zemi nebo na štěrku. Armování se také nesmí dotýkat bednění, vždy je nutné, aby byla mezi bedněním a kari sítí mezera minimálně 20 mm. Dodávané sítě mají určité rozměry, pokud tedy betonujeme větší plochu, sítě se musí překrývat minimálně o 30 cm.

Rez na betonové výztuži není na závadu

Kari sítě se dodávají o rozměrech 3 x 2 m, 5 x 2,15 m, 6 x 2,4 m, 6 x 2,15 m a 6 x 2,3 m. Při betonování zajišťují betonovým deskám a stěnám pevnost, pružnost a dlouhou životnost. Případný rez na ocelových tyčích a drátech betonové výztuže není na závadu. Naopak. Zrezavělá část má větší styčnou plochu a beton k ní přimkne ještě pevněji. Při betonování vodních děl, mostů a budov se používají silné tyče, tzv. roxory, které se svařují do potřebných tvarů. Kari sítě se využívají nejen ve stavebnictví, ale také v zemědělství a chovatelství. Tam neslouží jako betonová výztuž, ale jako podpěra pro rostliny

Témata: kari sítě, sítě do betonu kari, sítě do betonu, sítě | Region: Ústecký kraj

SEO Services, s.r.o.