Bez měření EKG se lékaři neobjedou

Měření EKG
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 25.4.2016 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Bez přístroje na měření EKG se neobjede žádný lékař v kardiologické ambulanci či na jiném specializovaném zdravotnickém pracovišti, kde je nutné měřit činnost srdce. Tyto přístroje používají také praktiční či sportovní lékaři při zjišťování výkonnosti sportovců, kteří měří zátěžové EKG. Toto vyšetření ukáže, jak se chová srdce při větší fyzické aktivitě a zda nedochází k nějakým nepravidelnostem v srdeční činnosti, což by signalizovalo nějakou srdeční vadu. Měření EKG je základní vyšetřovací metoda v kardiologii. Činnost srdce se díky elektromagnetickému poli přenáší do křivky elektrokardiogramu, který následně lékař vyhodnotí.

Skryté poruchy odhalí zátěžové EKG

Základní měření EKG se provádí v klidu, jde o tzv. klidové EKG, nebo při fyzické zátěži, jde o zátěžové EKG. Ani tato vyšetření však nemusí ukázat nepravidelnost srdeční činnosti. K tomu se použít EKG holter, což je malý přístroj, který měří činnost srdce kontinuálně několik dní, zpravidla týden. Lékař EKG holter připevní pacientovi na tělo pomocí elektrod. Přístroj je tak malý, že nebrání pacientovi v běžné činnosti. Srdeční činnost se zaznamenává do časové křivky, případně je na dálku přenášena do počítače, takže lékař může křivku vyhodnocovat průběžně. Pokud má lékař podezření na nepravidelnost srdečního rytmu, EKG holter ji při delším časovém průběhu měření vždy odhalí.

Špičkové EKG přístroje mají dotykový displej

Přístroje na měření EKG jsou různé velikosti a mají různé vybavení. Lékaři si mohou vybrat i mobilní EKG přístroj, který je umístěn v kufříku. Snadno se s ním manipuluje a ovládá se jedním tlačítkem. Jeho softwarové vybavení umožňuje bezdrátový přenos srdečních křivek v reálném čase. Špičkové přístroje na měření EKG využívané na kardiologických klinikách jsou na pojízdném vozíku, s velkým displejem na dotykové ovládání a doplněné o laserovou tiskárnu. Umožňují různé formy zobrazení a tisk.

Témata: měření EKG, EKG Holter, Holter, EKG, přístroje EKG | Region: Praha

SEO Services, s.r.o.