Hutní materiál zahrnuje trubky, plechy i betonářskou ocel

Hutní materiál trubky, plechy, betonářská ocel
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 24.6.2022 | Služby

Praha (Pressweb) - Ve stavebnictví se používá celá škála výrobků, mj. betonové a maltové směsi, různá lepidla, dřevo, cihly, kameny, izolační doplňky. Jedna skupina výrobků však provází stavební výrobu více než sto let a stále je nenahraditelná: Hutní materiál. Zahrnuje trubky, plechy, profilovou a betonářskou ocel. Všechny tyto produkty se vyrábí z ocelových polotovarů ve válcovnách, a za tepla či za studena se tvarují do požadovaného tvaru. Ale uplatňují se nejen ve stavebnictví, ale i ve strojírenském, chemickém či automobilovém průmyslu.

Hutní materiál se uplatní jako střešní krytina

Hutní materiál jsou také plechy. Zhotovují se válcováním, kováním a tažením. Slouží zejména pro zpracování v karosářském průmyslu, ale uplatní se také jako výborná střešní krytina. V současnosti se plechy využívají pro celé opláštění skladových a manipulačních hal. Jednotlivé díly se vyrábějí jako sendviče, to znamená, že celý kus má několik izolačních vrstev a vrchní plech, a to celé slouží jako finální výrobek. Z těchto panelů se pak rychle sestaví celé opláštění budovy. Hutní materiál je také profilová ocel. Z ní se sestavují nejrůznější konstrukce pro interiéry a zejména exteriéry. Jednotlivé díly se spojují většinou svařováním nebo šrouby, ale kdysi bylo oblíbené nýtování.

Bez železobetonu by nestály mrakodrapy

Hutní materiál je nezbytný při betonování. Beton je vynikající materiál, ale je málo odolný na tažné síly. To zjistíte, když vybetonujete například plochu před garáží. Za pár let vám popraská, protože podkladový materiál, například hlína se vlivem tepla roztahuje a smršťuje a beton těmto změnám nedokáže odolávat. Proto se do betonu přidává ocel a výsledný materiál je železobeton. Tzv. betonářská ocel jsou různě silné tyče - roxory, případně svařené do sítí, které mají na svém povrchu výstupky, kterým se říká žebírkování. Ocelová výztuž musí být v betonu v určitém poměru podle toho, k čemu bude stavba sloužit. Bez železobetonu by nestály mrakodrapy, ani gigantické vodní přehrady.

Témata: hutní materiál, betonářská ocel, trubky, plechy, profilová ocel | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2