Prodejce masa nemá mít holé ruce!

Zadavatel: Státní veterinární správa | 30.4.2014 | Potraviny, tabák

Praha (Pressweb) - Při veterinárních kontrolách se inspektoři občas setkávají, i když ne příliš často, naposled v řeznictví v Říčanech, s tím, že prodejci nedodržují hygienické zásady a dotýkají se holýma rukama výsekového masa a peněz. Navíc zde zjistili i nedokonalé informování zákazníků o prodávaném hovězím mase. Byl uveden pouze údaj o datu spotřeby, nebyly však k mání další informace o zemi původu, výkrmu, porážce a čísle zvířete a identifikačním čísle bourárny. Výsledek: uložení pokuty a proškolit personál.

Za posledních deset dní se inspektoři krajských veterinárních správ setkali s řadou různých pochybení. Ve dvou případech zjistili neregistrované provozovny: chladírenský distribuční sklad a prodejnu v Plzni, provozovnu v Českých Budějovicích, kde navíc bylo zhruba 2 000 kg zmraženého prošlého masa. V prvním případě to znamenalo pokutu a povinnost se registrovat a nechat schválit krajskou veterinární správou, ve druhém též povinnost se registrovat, ale prošlé maso pozastavit a zlikvidovat.

Při kontrolách na obcemi schválených trzích a tržištích jsou zjišťovány stále stejné prohřešky: v Pardubickém kraji v Chrudimi byly nabízeny k prodeji balené mléčné výrobky (sýry, žinčica), které nebyly opatřeny českou etiketou, a vakuově balené masné výrobky (slovenská slanina, oravská slanina), u kterých chybělo uvedení složení. Ke všem výrobkům chyběl dodací list o původu zboží. Na farmářském trhu v Letohradě (Pardubický kraj) chyběly u výrobků ze zvěřiny etikety, nebyla uvedena data spotřeby a doporučená teplota skladování výrobků. V tomto případě bylo nařízeno ukončení prodeje a uložena sankce, pokuta. Na farmářském trhu v Plzni prodejce nesprávně zacházel s rybami, ihned po omráčení je kuchal, aniž je vykrvil, a neměl ochranný oděv. Na tržišti v Přerově (Olomoucký kraj) nabízel prodejce nebalené masné výrobky volně ložené a nechráněné před možnou kontaminací. Opět byl prodej ukončen a uložena pokuta. Ve Středočeském kraji, v Benešově, nabízel neregistrovaný prodejce celou řadu tepelně opracovaných masných výrobků (různých klobás a salámů) tak, že rovněž nebyly chráněny před kontaminací a nebyly správně označeny. Též byla kromě povinnosti registrace uložena pokuta.

V pěti případech inspektoři zjistili při kontrolách výrobky s prošlým datem použitelnosti. Tak bylo nařízeno zlikvidovat 8 kg krůtího masa v Ústí nad Orlicí, 1,8 kg sýra a 1,6 kg masných výrobků v Holicích, 2,4 kg salámu v Pardubicích (Pardubický kraj).  A v Moravskoslezském kraji, v Havířově bylo nařízeno neškodně odstranit (zlikvidovat) kilo mletého bifteku s jelením masem a kilo prošlých krůtích srdcí. Opět bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.

Z uvedeného je zřejmé, že veterinární dozor pracuje tak, jak má, avšak zmíněná zjištění budiž i upozorněním na to, na co si mají dávat zákazníci při nakupování pozor. Sledovat hygienu, původ zboží a i data trvanlivosti či spotřeby.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Témata: prodej masa | Region: ČR

Státní veterinární správa

Slezská 100/7