Prodejce masa nemá mít holé ruce!

Zadavatel: Státní veterinární správa | 30.4.2014 | Potraviny, tabák

Praha (Pressweb) - Při veterinárních kontrolách se inspektoři občas setkávají, i když ne příliš často, naposled v řeznictví v Říčanech, s tím, že prodejci nedodržují hygienické zásady a dotýkají se holýma rukama výsekového masa a peněz. Navíc zde zjistili i nedokonalé informování zákazníků o prodávaném hovězím mase. Byl uveden pouze údaj o datu spotřeby, nebyly však k mání další informace o zemi původu, výkrmu, porážce a čísle zvířete a identifikačním čísle bourárny. Výsledek: uložení pokuty a proškolit personál.

Za posledních deset dní se inspektoři krajských veterinárních správ setkali s řadou různých pochybení. Ve dvou případech zjistili neregistrované provozovny: chladírenský distribuční sklad a prodejnu v Plzni, provozovnu v Českých Budějovicích, kde navíc bylo zhruba 2 000 kg zmraženého prošlého masa. V prvním případě to znamenalo pokutu a povinnost se registrovat a nechat schválit krajskou veterinární správou, ve druhém též povinnost se registrovat, ale prošlé maso pozastavit a zlikvidovat.

Při kontrolách na obcemi schválených trzích a tržištích jsou zjišťovány stále stejné prohřešky: v Pardubickém kraji v Chrudimi byly nabízeny k prodeji balené mléčné výrobky (sýry, žinčica), které nebyly opatřeny českou etiketou, a vakuově balené masné výrobky (slovenská slanina, oravská slanina), u kterých chybělo uvedení složení. Ke všem výrobkům chyběl dodací list o původu zboží. Na farmářském trhu v Letohradě (Pardubický kraj) chyběly u výrobků ze zvěřiny etikety, nebyla uvedena data spotřeby a doporučená teplota skladování výrobků. V tomto případě bylo nařízeno ukončení prodeje a uložena sankce, pokuta. Na farmářském trhu v Plzni prodejce nesprávně zacházel s rybami, ihned po omráčení je kuchal, aniž je vykrvil, a neměl ochranný oděv. Na tržišti v Přerově (Olomoucký kraj) nabízel prodejce nebalené masné výrobky volně ložené a nechráněné před možnou kontaminací. Opět byl prodej ukončen a uložena pokuta. Ve Středočeském kraji, v Benešově, nabízel neregistrovaný prodejce celou řadu tepelně opracovaných masných výrobků (různých klobás a salámů) tak, že rovněž nebyly chráněny před kontaminací a nebyly správně označeny. Též byla kromě povinnosti registrace uložena pokuta.

V pěti případech inspektoři zjistili při kontrolách výrobky s prošlým datem použitelnosti. Tak bylo nařízeno zlikvidovat 8 kg krůtího masa v Ústí nad Orlicí, 1,8 kg sýra a 1,6 kg masných výrobků v Holicích, 2,4 kg salámu v Pardubicích (Pardubický kraj).  A v Moravskoslezském kraji, v Havířově bylo nařízeno neškodně odstranit (zlikvidovat) kilo mletého bifteku s jelením masem a kilo prošlých krůtích srdcí. Opět bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.

Z uvedeného je zřejmé, že veterinární dozor pracuje tak, jak má, avšak zmíněná zjištění budiž i upozorněním na to, na co si mají dávat zákazníci při nakupování pozor. Sledovat hygienu, původ zboží a i data trvanlivosti či spotřeby.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Témata: prodej masa | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

Státní veterinární správa

Slezská 100/7
Praha 2
Kontaktní osoba: Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí
mluvci@svscr.cz
+420 227 010 219
Obrázek uživatele SVS ČR
Státní veterinární správa České republiky (SVS ČR) je organizací, která ze zákona vykonává dozor nad zdravím zvířat, nad tím, aby nebyla týrána, nad zdravotní nezávadností potravin živičišného původu, nad ochranou našeho území před možným zavlečením nebezpečných nákaz nebo jejich nositelů. Přímo i... vice ›
Státní veterinární správa
Slezská 100/7
Praha 2
Česká republika
podatelna@svscr.cz
Tel: +420 27 010 142