Plyn na burze je LEVNÝ. Ale ne pro nás!

Zadavatel: IP IZOLACE POLNÁ, s.r.o. | 22.3.2016 | Stavebnictví

Polná (Pressweb) - Zprávy z agentur říkají, že za poslední dva roky se snížila cena plynu na burze o více než 44%. Podle některých odhadů může plyn brzy poklesnout klidně i pod hranici 1,5 USD za milión termálních jednotek, což by znamenalo dvacetileté minimum. Podívejme se, zda se tato skutečnost projevuje i na účtech za plyn u konečných spotřebitelů. Pro tento účel jsme vyhledali archivovaná data o cenách plynu jedné energetické společnosti působící na českém trhu. Sestavili jsme graf, jak se od roku 2001 vyvíjela jejich cena plynu u jednoho konkrétního tarifu určeného pro domácnosti, které plynem topí a ohřívají vodu. Uvedená cena je vždy pro pásmo zahrnující roční spotřebu 39 MWh/rok, což odpovídá nezateplenému dvougeneračnímu rodinnému domu s podlahovou plochou 224 m2. Odběrné místo leží v pardubickém kraji.

V letech 2001 – 2004 cena plynu mírně klesala. Poté nastalo období světové konjunktury a naše země vstoupila do Evropské unie. Nastala doba nevídaného hospodářského růstu celé naší ekonomiky spolu s rostoucí spotřebou domácností. Ceny energií na burze se začaly rychle zvyšovat. Rostoucími náklady za nákup surového plynu vysvětlovali manažeři energetických společností nutnost zvyšování cen i pro domácnosti.

V roce 2009 udeřila v USA a v Evropě hypotéční a dluhová krize. Navzdory poklesu výkonu ekonomiky a zvyšující se nezaměstnanosti, ceny energetických surovin dále rostly. Krizí zasažené domácnosti ovšem nebyly ze strany energetických společností nijak ušetřeny. V letech 2010 - 2012 došlo vůbec k nejprudšímu růstu ceny plynu pro koncové zákazníky. Po té došlo k obratu díky těžbě plynu z břidlic. Z důvodu vysoké nadprodukce cena plynu na burze od té doby vytrvale klesá a jen od roku 2013 ztratila 44% své hodnoty. Jak se to projevilo u koncových cen pro domácnosti? Ve stejném období klesla o pouhých pět a půl procenta!

Zde se naplno projevuje uvažování energetických firem. Pokud světové ceny plynu rostou, je to důvod k okamžitému zdražení cen i pro domácnosti. Pokud ceny klesají, domácnosti změnu ceny téměř nepocítí. Nedivme se, obchod s energetickými surovinami je především tvrdý byznys. Energetické firmy tu nejsou proto, aby dělali charitu, ale aby tvořily zisk. Jak velký bude, záleží pouze a jen na jejich zákaznících, tedy nás všech. Takový odběratel plynu bydlící v nezatepleném domě představuje pro energetickou firmu slepici, která jí snáší zlatá vejce. Pokud nechcete vaše těžce vydělané peníze odevzdávat energetickým firmám jen tak, můžete zkusit jiného, levnějšího dodavatele plynu. To je první krok, kterým ušetříte zpravidla jednotky procent. Když chcete, abyste úspory opravdu pocítili a ušetřili dalších až 30 % nákladů na vytápění, tak udělejte ještě krok druhý. Nechte si zateplit strop minerální vlnou MAGMARELAX®. Vše je hotovo za 3 hodiny za plného chodu domácnosti. Jedná se přitom o finančně nenáročnou investici, která se vám vrátí za 4 až 5 let. Více o zateplení zde nebo na www.mojeizolace.cz, případně na telefonu 800 100 533.

IP IZOLACE POLNÁ, s.r.o.

Tyršova 405
588 13 Polná
Kontaktní osoba: IP IZOLACE POLNÁ, s.r.o.
info@ippolna.cz
Obrázek uživatele Sarka
IP IZOLACE POLNÁ, s.r.o. je specializovaná společnost zabývající se úsporou energií v prostředí veřejného a komerčního sektoru i domácností. Je výhradním tuzemským dodavatelem systému foukané kamenné vlny MAGMARELAX. Nedílnou součástí práce je poradenská činnost, zejména pak návrhy opatření... vice ›
IP IZOLACE POLNÁ, s.r.o.