Zlatem lidé platí už šest tisíc let

Víte o tom, že zlato pochází z vesmíru?
Zadavatel: GIT.cz | 22.2.2016 | Finance, ekonomika
Zlato.cz - Jistota ve vlastních rukou

Praha (Pressweb) - Alespoň s tímto objevem přicházejí vědci a již několik let pátrají po jeho původu. Zlato se údajně na naši planetu dostalo v podobě meteoritů, které se rozstříštily a usadily v zemské kůře. Tento vzácný kov se vyskytuje tedy v přírodě a to nejčastěji v horninách nebo také ve vodě. A právě voda vyplavila první částečky kovu, tzv. zlatinky a lidé je začali vyhledávat a těžit. Přesné datum o prvním zlatém nálezu není známo, přesto vědci a historikové dokazují, že zlato se objevuje již v dávné mytologii a lidé zlatem platí zhruba 6 tisíc let. Už v dávném Egyptě, tedy kolem roku 3 tisíce př. n. l., se zlatem obchodovali faraonové a zlaté úlomky používali jako ozdobu do svých šatů, účesů nebo obličeje. Zlato se směňovalo za další různé cennosti, ovšem jako oficiální platidlo bylo uznáno až kolem roku 700 před. n. l.

První zlaté mince se objevily na počátku našeho letopočtu a to ve starověkém Římě, stejně tak se začaly zhotovovat první zlaté šperky, které zdobily nejprve tu nejvyšší společenskou vrstvu. Postupem času se zlaté šperky dostaly i mezi vojáky a nižší vrstvu obyvatelstva. Nejžádanějším zlatým šperkem byla v té době brož. Ve středověku bylo zlato symbolem bohatství a zažilo období útlumu. Mince se začaly razit ze stříbra. Zlato přežívalo ve šperkařství a začaly se k němu přidávat drahé kameny, nejčastěj drahokamy nebo polodrahokamy.

Na přelomu 18. a 19. století vypukla známá "zlatá horečka", kdy se řada zlatokopů po celé Americe vydávala do hor nebo k řekám a snažila se najít zlato. Tento žlutý kov se začal používat také ve zdravotnictví a to nejen ve stomatologii, ale také se objevily pokusy vyléčit zlatem tuberkulózu nebo revma.

Zlato.cz - zlatá horečka

I dnes se zlato používá ve zdravotnictví – pomocí radioaktivního zlata se léčí některé nádory. Zlato je stále žádanou komoditou. Lidé vyhledávají šperky z bílého zlata, existuje investiční zlato, možná z televize a filmů znáte zlaté cihly a řada lidí považuje zlato za nejlepší investici. Cena zlata se určuje podle nabídky a poptávky a k největším velkoobchodním střediskům se zlatem patří Paříž, New York, Chicago, Toronto, Dubaj, Honkong, Singhapur, Frankfurt i Brusel. Investiční zlato se dá koupit dokonce i na internetu, vyhledejte si e-shop se zlatem. Jak se zdá, zlato je staré jako lidstvo samo a stále má velkou cenu.

Témata: zlato, investiční zlato, investice do zlata, investování do zlata, zlaté cihly, zlaté mince, ryzí zlato, zlaté slitky | Region: ČR

Global Internet Technology s.r.o. - GIT.cz
Žirovnická 1/2389