Ocelové profily najdou uplatnění ve stavebnictví i strojírenství

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 19.7.2017 | Stavebnictví

Praha (Pressweb) - Pro výrobu nejrůznějších konstrukcí ve stavebnictví i strojírenském průmyslu se používají ocelové profily. Jde o kategorii železných tyčí o různém průřezu. Vyrábějí se z ocelového polotovaru většinou válcováním na válcovacích stolicích. Ocel se za tepla, ale i za studena překládá, protahuje, aby se zlepšily její chemické i mechanické vlastnosti. Pokud se profilová ocel válcuje za studena, je to proto, že tímto postupem lze dosáhnout velké přesnosti. Profilová ocel se někdy nazývá zjednodušeně traverza, což je profil podle velkého písmene „I“.

Úhelníky nahrazují tradiční tesařské spoje

Ocelové profily dělíme na uzavřené, což jsou trubky, čtvercová a obdélníková ocel, dále na otevřené ocelové profily. Mohou to být průřezy podle písmen „U“, „T“, „L“ a „I“ a jejich odvozeniny, kde je délka jedné strany odlišná. Pro spojení jednotlivých dílů profilové oceli se používá svar nebo úhelníky. Místo dřívějších tesařských spojení se dnes častěji využívají úhelníky, které jsou pevné, a snadno se s nimi pracuje. Úhelníky jako spojovací materiál používá také nábytkářský průmysl. Profilová ocel má široké využití.

Nejvíce objednávaná profilová ocel jsou trubky

Kruhová profilová ocel neboli trubky, paří k nejčastěji objednávanému výrobku. Dělí se na trubky svařované, bezešvé, konstrukční a přesné. Vyrábějí se válcováním za tepla i studena, tažením či protahováním. Například bezešvé trubky válcované za tepla se používají k výrobě vstřikovacích trubek. Trubky válcované za studena slouží spíše jaké polotovar pro výrobu hydraulických a pneumatických válců. Ocelové trubky svařované jsou pro vedení vody, plynu či páry.  Tato profilová ocel má využití podle kvality oceli. Výrobky z nejkvalitnější oceli se hodí do nejnáročnějších podmínek.

Témata: profilová ocel, úhelníky, úhelník, ocelové profily | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.