Ocelové profily jsou ve stavebnictví nepostradatelné

Ocelové profily
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 20.4.2019 | Stavebnictví

Praha (Pressweb) - Pokud pomineme dřevostavby, tak ocelové profily jsou ve stavebnictví naprosto nepostradatelné. Jsou základem všech konstrukcí, slouží jako vertikální či horizontální nosníky pro přenos sil. Lidovým pojmem je traverza, což je ocelový profil průřezu I nebo H, ale existuje ještě průřez L a pak různé odvozeniny, které se liší rozměrem jednotlivých ramen průřezu. Požadovaný profil stanovuje projektant podle charakteru stavby a požadované nosnosti. Právě uspořádání ramen v průřezu je pro tyto výrobky rozhodující. Při relativně tenčí stěně jsou ocelové profily schopné odolávat podstatně větším silám v tlaku i tahu než prostá plochá ocel.

Ocelové profily – uzavřené a otevřené

Ocelové profily jsou uzavřené nebo otevřené. Uzavřené se nazývají jakly nebo jekly. Většinou bývají čtvercového nebo obdélníkového průřezu. Tenkostěnné jakly jsou vhodné pro lehčí konstrukce různých strojních zařízení nebo pro konstrukční systémy v interiérech. Silnostěnné jakly slouží pro venkovní konstrukce a jsou schopné unést velké zatížení. Otevřené ocelové profily mají podobné využití. Uplatní se nejen na stavbách, ale i v zámečnických oborech. Tyto hutní výrobky lze řezat, ohýbat a spojují se svařováním, šroubováním nebo nýtováním.

Proti povětrnosti se ocelové profily chrání také pokovováním

Ocelové profily se vyrábějí v ocelárnách válcování za tepla i za studena. Základem je ocelový polotovar, který se za použití tlaku tvaruje do požadovaného tvaru. Při tváření za vysokých tlaků se mění struktura ocele, která tak dostává nové fyzikální vlastnosti. Často se ocelový výrobek upravuje pokovováním, aby získal větší odolnost vůči povětrnostním vlivům. Obvykle ocelový profil chrání zinek, ale používají se i další kovy, například hliník či chrom. Již hotové konstrukce se proti povětrnosti chrání různými nátěry.

Témata: ocelové profily, profilová ocel, hutní materiál, jakly, úhelníky, plechy | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2