Vodovod nebo vlastní zdroj vody?

Zadavatel: SEO Linhart s.r.o. | 26.11.2013 | Stavebnictví

Uničov (Pressweb) - Nemáte-li možnost nebo nechcete odebírat vodu z veřejného vodovodu, pro což mohou být různé důvody, budete si muset zařídit vlastní přívod vody do objektu, ať už je to dům nebo třeba chata.

Mezi běžné důvody pro vlastní řešení domácí vodárny bývají různé. Jednak na všech místech není připojení k veřejnému vodovodu dostupné, což bývá typické pro méně frekventované lokality, objekty, které stojí někde v lesích a mimo města. Jiným důvodem bývá finanční stránka, kdy čerpáním vody z vlastního zdroje můžete nemalé obnosy ušetřit. Samozřejmě je tu pak ještě otázka kvality vody, která u veřejného vodovodu může být někde zpochybnitelná a týká se to většinou velkých měst. Vlastní zdroj, ať už je to studna nebo vrt s atestací na pitnou vodu, může mít mnohdy lepší kvalitu, někdy dokonce až kojenecké vody, jak může být nezávadná.

Jak funguje domácí vodárna

Pořízení domácí vodárny spočívá v jejím nákupu a instalaci, napojení na zdroj pitné vody. Standardní kompaktní domácí vodárna se skládá z motoru, čerpadla, které může být pro tišší chod opatřenou pružnou spojku, elektronické řídicí jednotky, která se stará o spínání čerpadla a tlakové nádoby. Domácí vodárna může být umístěna dokonce i venku u domu, speciální čerpadla na to dimenzovaná, ale své místo mohou najít třeba také ve sklepě.

Elektronická řídicí jednotka se stará o to, aby se čerpadlo spouštělo a voda se do objektu čerpala pouze v okamžicích, kdy je reálně spotřebovávána a čerpání trvá do té doby, než je odběr ukončen. Díky tomu nedochází ke zbytečnému chodu na prázdno nebo k plýtvání vodou. Některé dražší a luxusnější modely domácích vodáren mohou být opatřeny ještě frekvenčním měničem, který se stará o to, že se ve vodárně drží stálý tlak a to i při různém množství odběru vody.

Témata: vodovod, domácí vodárny | Region: ČR

SEO Linhart s.r.o.

Dětřichov 27
783 91 Uničov