Kaltmeyer nabízí kolárnu nové generace pro bytové domy

Zadavatel: e.vox, spol. s r. o. | 20.11.2018 | Reality, bydlení

Praha (Pressweb) - 20. 11. 2018: Už brzy by mohla být vyřešená nerudovská otázka „kam s ním?“, kterou řeší řada městských cyklistů přemýšlejících, kam ukládat svoje kola. Česká rodinná firma Kaltmeyer uvádí na trh poloautomatickou „kolárnu nové generace“ Safe for bike.

„Sám jsem byl aktivní cyklista a na vlastní kůži zažíval na sídlišti Jižní Město situaci, která trápí spoustu obyvatel našich měst - nedostatek míst, kam spolehlivě ‚zaparkovat‘ kola,“ vysvětluje Tomáš Kaltmeyer, majitel firmy. „Bohužel to brání rozvoji cyklistiky v Česku. Není divu, že podílem cyklistické dopravy je Praha na chvostu evropského průměru,“ dodává. V cyklisticky vyspělých zemích se totiž v evropských městech přepravuje zhruba 10 % lidí, nemluvě o metropolích jako je Kodaň či Amsterodam, kde jde až o třetinu - zatímco v Praze se na kolech přepravuje okolo dvou procent lidí.

Safe for bike je ochranný box s kruhovou točnou s úložnými boxy pro jednotlivé uživatele. Kola jsou uložená velmi efektivně, aby zabírala co nejmenší prostor - pro 24 kol je zapotřebí plocha okolo 22-30 čtverečních metrů. Pro srovnání: nekruhové uspořádání vyžaduje zhruba o dvacet plošných metrů více, což znamená zhruba dvě parkovací stání v garážích. Ve srovnání s jinými způsoby ukládání kol poskytuje konstrukce otočného boxu v principu vyšší bezpečnost. „Kolo je tak uložené doslova jako v sejfu,“ uvádí příměr Tomáš Kaltmeyer.

Pořizovací náklady dosahují zhruba čtyřiceti tisíc korun na prostor pro jednoho uživatele. „Ve srovnání s cenou bytové plochy vyjde úložný box zhruba na polovinu - nabízí přitom víceúčelové využití k ukládání i dalšího vybavení, které v domácnostech překáží, vejdou se sem například i lyže nebo kočárek,“ říká autor nápadu.

Kaltmeyer už má za sebou první jednání s významnými developery. „Cílem je, aby nové bytové komplexy stavěné po roce 2020 již byly vybaveny bezpečným a odděleným úložištěm pro jízdní kola a elektrokola,“ uzavírá Tomáš Kaltmeyer.

Funkční prototyp kolárny Safe for bike je k vidění ve firemním showroomu v pražských Nuslích. Moderní řešení kolárny je zapsáno jako užitný vzor u Úřadu průmyslového vlastnictví.

Jenom v Praze žije téměř šest set tisíc domácností, z toho dvě třetiny v bytových domech. Podle průzkumu cyklistické dopravy, který v roce 2015 uskutečnila agentura GfK, připadá v metropoli na jednu domácnost v bytových domech zhruba 1,3 kola, tedy více než půl milionu kol.

::

Kaltmeyer je česká rodinná firma, která vznikla už v roce 1988. Provozuje zámečnictví a zabývá se projektováním a dodávkou mechanických a elektronických systémů kontroly vstupu - nabízí klíčové systémy, čipové systémy, samozamykací zámky, vstupní portály, domovní telefony. Elektronické systémy dnes přinášejí více než polovinu tržeb. Kaltmeyer vybavil klíči například IKEM, Řízení letového provozu, Magistrát hlavního města Prahy, Hotel Hilton či společnost Zentiva. Firma je držitelem certifikátu ISO 9001 a držitelem patentu a několika užitných vzorů. Společnost sponzoruje cyklistický oddíl Kovo Praha, jehož člen Daniel Babor získal v srpnu roku 2017 na dráze, po titulu mistra Evropy, i duhový dres mistra světa.

e.vox, spol. s r. o.

Slavíkova 3
120 00 Praha 2 - Vinohrady
Kontaktní osoba: Zdeněk Fekar
mediální poradce
zdenek@evox.space
Obrázek uživatele e.vox
Poskytujeme služby v oboru marketingových komunikací, zejména poradenství v oblasti public relations. Tiskové zprávy, letáky, inzeráty, komunikace se zákazníky, video nebo prezentace na facebooku a jiných sociálních médiích? Cokoli potřebujete, neváhejte a ozvěte se.
e.vox, spol. s r. o.
Slavíkova 3