Hlídejte si změny v katastru, než to udělá někdo jiný

Hlídejte si změny v katastru
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 19.10.2015 | Služby

Praha (Pressweb) - Nový občanský zákoník označují samotní právníci za živelnou událost. Jednou z podstatných změn je bohužel změna v oblasti evidence nemovitostí. Nový zákoník se rozhodl více chránit dobrou víru kupujících při převodu nemovitostí.

Zatímco starý občanský zákoník chránil vlastníky, a pokud došlo k prodeji nemovitosti od podvodníka, nebyl prodej platný, nový zákoník k problému přistupuje způsobem: Co je psáno to je dáno.

Rozdíl je to podstatný. Pokud se podvodníkovi podaří zapsat změnu v katastru nemovitosti a nemovitost poté prodá, zákon chrání nakupujícího a nemovitost mu patří. Podvodně zapsaný údaj se totiž po uplynutí lhůty stává platný. Původnímu právoplatnému vlastníku nezbývá než nemovitost vyklidit a domáhat se náhrady škody na podvodníkovi. Jak to asi dopadne si lze snadno představit.

Jak z toho ven: Myslet na tuto situaci a nejméně jednou za dva roky zápisy v katastru všechny nemovitosti zkontrolovat. Anebo to nechat na někom, kdo na případný podvod přijde ještě předtím, než se podvržený údaj v katastru objeví.

Hlídací pes katastru periodicky kontroluje jakékoliv změny v katastru, týkající se Vašich nemovitosti. Díky kontrole v pravidelných intervalech Vás na probíhající podvod upozorní velmi rychle, a to hned ve chvíli, kdy katastrální úřad přijme podvodné podání a nemovitost zaplombuje.

Bránit se ve chvíli, kdy podvodná změna ještě není zapsaná, je totiž daleko jednodušší a méně nákladné. Domáhat se nápravy po zapsání změny je totiž možné pouze soudní žalobou. Hlídací pes katastru proto za pár korun dokáže účinně ochránit to nejdražší, co máte. Nemusíte tak myslet na další povinnost a riskovat, že když zapomenete, můžete si přivodit nejen velké problémy. Nemusíte riskovat ztrátu něčeho, co si ztratit nemůžete dovolit.

Témata: podvody v katastru, Katastr nemovitostí, podvody s nemovitostmi, hlídací pes katastru | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2