Hutní materiál nahradil zděné i kamenné sloupy

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 18.7.2019 | Průmysl, energetika

Praha (Pressweb) - Rodinné domy, administrativní budovy, mosty, velká vodní díla? Co mají společného? Všude tam se používá hutní materiál. I když jste si naplánovali dřevostavbu, budete potřebovat kovovou armaturu do základové betonové desky. Bez hutních výrobků se prostě žádná stavba neobejde. Ocelové nosníky se sice v minulosti nahrazovaly zděnými či kamennými sloupy, ale při stejné nosnosti zabíraly hodně místa. Profilová ocel je lepší, protože na pohled subtilní traverzy unesou mnohem větší váhu než metrové zdi. A spojení betonu a ocele? Vznik železobetonu před více než sto lety umožnil, aby mrakodrapy rostly až do nebe.

Hutní materiál je ve stavebnictví nepostradatelný

Hutní materiál jsou trubky, plechy, ocelové profily, jakly či betonářská ocel. Ocel se vyrábí v ocelárnách ze surového železa procesem, při němž se snižuje obsah uhlíku, aby byla tvárná. Odstraňují se také další nežádoucí prvky jako je síra a fosfor. Běžně používaná ocel má obsah uhlíku pod 1,5 procenta. Je to měkká ocel, která se snadno opracovává. Chemické a fyzikální vlastnosti ocele se dále upravují tzv. legováním, tj. přidáváním různých prvků. Hutní materiál tak získává větší odolnost například vůči korozi, větší pevnost či tvrdost. Z prvků k legování ocele se používá zejména nikl, chrom, mangan, wolfram, vanad, či kobalt.

K hutnímu materiálu patří i betonářská ocel

Ocel se na jednotlivé výrobky souhrnně označované jako hutní materiál zpracovává zejména válcováním, svařováním, tažením či protahováním. Válcování se provádí buď za tepla, nebo za studena. Například válcováním trubek za studena se získává větší přesnost jejich rozměrů. Profilová ocel, lidově nazývaná traverzy, se liší průřezem profilu. Základem jsou profily ve tvaru I, U, T a H a další odvozeniny. Jakly jsou uzavřené ocelové profily většinou o čtvercovém a obdélníkovém průřezu. Jsou určeny pro venkovní i vnitřní konstrukce. K sortimentu hutního materiálu patří plechy i betonářská ocel.

Témata: betonářská ocel, hutní materiál, tyče, jakly, profilová ocel, ocelové profily | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2