V pražské Papilonii se vylíhnul největší motýl světa

Zadavatel: e.vox, spol. s r. o. | 18.7.2019 | Sport, volný čas, zábava

Praha (Pressweb) - Motýlí dům Papilonia má čerstvý přírůstek ‒ největšího motýla světa atlase velkého, kterému se přezdívá také „hadí motýl“. Žít bude zhruba týden, k vidění zde ale brzy budou i další exempláře.

„Motýl je nyní náš nejatraktivnější obyvatel. Přitahuje velkou pozornost, lidé se chodí dívat speciálně jenom na něj,“ raduje se Michael Kučera, jednatel Motýlího domu Papilonia.

V Papilonii na pražských Příkopech mají ještě dalších devět kukel tohoto unikátního motýla, které se vylíhnou v nejbližší době. „Může to být za hodinu, zítra nebo do týdne,“ říká šéf exotické expozice v centru Prahy.

Atlas velký, latinsky Attacus atlas, je největším motýlem na světě, pokud měříme plochu jeho křídel. Největší jedinci jsou větší než formát papíru A5, tedy zhruba jako polovina běžného školního sešitu.

Attacus atlas nemá vyvinutý zažívací trakt. Během života proto nepožívá žádnou stravu. „Žije jenom z tukových zásob, které si nahromadil ve formě housenky. Proto jeho život potrvá zhruba jenom týden,“ vysvětluje Michael Kučera důvod, proč si pospíšit s návštěvou vzácného motýla.

Zakončení jeho křídel tvarem i kresbou připomíná hlavu hada. Tím se snaží oklamat své predátory stejným způsobem, jakoby se myš naučila štěkat. Aby se totiž nestal kořistí, imituje raději svému okolí nebezpečí. Podobnou strategii obrany zvolil např. i motýl Caligo memnon, jehož dokonalou kresbu sovího oka na křídlech můžete v Papilonii obdivovat taktéž.

Atlas pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně pražské kukly jsou z Malajsie. Vylíhnutí je mimořádnou událostí nejenom kvůli krátkému životu motýla, ale i proto, že jeho vývoj z vajíčka trvá zhruba půl roku.

::

Motýlí dům Papilonia v centru Prahy na ploše 150 m² shromažďuje stovky jednotlivců desítek druhů motýlů. Inspirací pro stylizaci expozice byl kambodžský chrám Angkor Vat, přítomné motýlí druhy však pochází ze všech koutů světa – např. z deštných pralesů Mexika, Jižní Ameriky, jihovýchodní Asie, subsaharské Afriky či z Austrálie. Motýlí dům je k vidění v budově hračkářství Hamleys.

Obrázky:
PřílohaVelikost
Image icon atlas_1.jpg1.69 MB
Image icon atlas_2.jpg1.53 MB
Image icon atlas_3.jpg859.38 KB
Image icon atlas_4.jpg1.24 MB
Region: Praha

e.vox, spol. s r. o.

Slavíkova 3
120 00 Praha 2 - Vinohrady
Kontaktní osoba: Zdeněk Fekar
mediální poradce
zdenek@evox.space
Obrázek uživatele e.vox
Poskytujeme služby v oboru marketingových komunikací, zejména poradenství v oblasti public relations. Tiskové zprávy, letáky, inzeráty, komunikace se zákazníky, video nebo prezentace na facebooku a jiných sociálních médiích? Cokoli potřebujete, neváhejte a ozvěte se.
e.vox, spol. s r. o.
Slavíkova 3