Víte, jak poznat opravdu kvalitní šperky? Pomůžeme vám s jejich výběrem

Zadavatel: MediaUp Agency s.r.o. | 16.8.2021 | Služby

Nákup šperků je komplikovanou záležitostí. Dvojnásob to platí pro případy, kdy například kupujete šperk jako dárek a nemůžete se tak poradit o dokonalé volbě. Každopádně kvalitní šperky lze vždy vybírat podle několika kritérií, se kterými vám dnes pomůžeme.

Kvalitu materiálu značí puncovní značka

Jednou z věcí, která se vyplatí pravidelně kontrolovat, je puncovní značka. Jedná se o značku, která značí ryzost použitého materiálu na šperku. Je drobná a nenápadná a razí se vždy na část šperku, ve které rozhodně není vidět při nošení. Při nákupu u prodejců jako nia-sperky.cz navíc můžete vidět puncovní značku buď na fotografiích, nebo je automaticky součástí popisu produktu.

Puncovní značka je ale součástí šperku pouze v případě drahých kovů. Rozhodně ji nehledejte u rustikálních materiálů či běžných kovů. Stříbro a zlato je díky puncovní značce rozpoznatelné ve své ryzosti a pochopitelně zde platí, že čím vyšší punc, tím vyšší je ryzost materiálu.

Jak je to potom s drahými kameny?

V rámci některých druhů šperků potom pochopitelně můžete narazit i na celou řadu drahých kamenů. Především dámské šperky jsou osázeny pravidelně nádhernými kombinacemi blyštivých materiálů. Jak ale rozeznat jejich pravost a původ?

U standardních drahokamů jako jsou například různé odrůdy křemene v podobě křišťálu, ametystu, záhnědy, citrínu a podobně drahých kamenů, se musíte standardně spolehnout na popis výrobce. Přírodní kameny jsou vždy zvýrazněny v popisu a vzhledem k ceně těchto minerálům by se falsifikování ani nevyplatilo. Vedle nich potom můžete najít zirkony. Ty jsou jak přírodního, tak syntetického charakteru. Obojí mají velice dobré optické vlastnosti a rozezná je jen profesionál. Přírodní zirkony jsou už ale dražší a mnohdy jsou k nim certifikáty. K čemu ale certifikát máte dostat vždy, jsou brilianty. Briliant je pojem pro diamant, který je již vybroušený v typickém diamantovém brusu.

MediaUp Agency s.r.o.

U Pramenu 2484