Kari sítě jsou důležitým prvkem při výrobě železobetonu

Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 17.7.2017 | Stavebnictví

Praha (Pressweb) - Do betonářské oceli, což je hutní materiál, patří také kari sítě. Jsou to dráty ze žebírkové oceli svařené do sítí. Žebírkování na povrchu oceli je z toho důvodu, aby se ocel dobře propojila s betonem a vytvořila železobeton. Beton je totiž velmi odolný na tlak, ale tažné parametry má nízké. Ty právě doplní ocel, která je naopak velmi odolná vůči tahu. Oba materiály, které mají i podobnou teplotní roztažnost, vytvoří jeden z nejpevnějších stavebních materiálů. Sítě do betonu kari vytvářejí tzv. armaturu.

Kari sítě se dávají do vodorovných desek i svislých stěn

Kari sítě jako betonářská ocel se dávají do čerstvého betonu do určité hloubky, aby v okolí oceli byla dostatečná vrstva betonu. Hutní materiál jako ocelová výztuž do betonu se pevně spojí s betonem díky žebírkování a chová se pak jako jednolitý materiál. Ten odolává tlaku i tahu v různých úhlech. Kari sítě jsou ideální do stěn i vodorovných ploch. Mohou se klást ve více vrstvách. Nevadí, když jsou sítě do betonu kari mírně zrezivělé. Rez vytváří ještě větší plochu, takže spojení betonu a oceli je ještě pevnější. Kari sítě mají tloušťku drátu od 5,5 do 7 milimetrů a vybírají se podle toho, zda jde o podlahovou desku, patrovou desku či stěnu.

Kari sítě se musí dobře obalit betonem

Při betonování základové desky objektu se kari sítě nedávají přímo na podklad, ale až do určité vrstvy betonu. Kari sítě se proto pokládají na podložky, a teprve poté se na plochu naleje beton. Tomuto procesu se říká armování. Při armování se musí dodržovat některé zásady, například kari sítě se musí překrývat, armatura se umísťuje do spodní poloviny průřezu desky, je nutné dodržovat mezery mezi bedněním a kari sítí. Aby se sítě do betonu kari co nejlépe obalily betonem a měly větší soudržnost, je vhodné používat při betonování vibrační stroje.

Témata: sítě do betonu kari, kari sítě, sítě kari, betonové sítě | Region: ČR

SEO Services, s.r.o.